Publicerat 2020-01-02 14:40

Ny lag blev genast tillämpad, 61 minuter efter införandet

Som Blåljus tidigare berättat om, började de nya lagbestämmelserna om blåljussabotage och grovt blåljussabotage att gälla vid midnatt till den 1 januari 2020. Det tog enligt Expressen endast 61 minuter innan en polispatrull fick anledning att gripa och rapportera en gärningsman som brutit mot den nya lagen.

Enligt tidningen var det en 18-åring i Västervik som gick till attack mot en polisbil i samband med ett ingripande, och slog sönder radiobilens bakruta. Enligt tidningen riskerar ynglingen nu upp till fyra års fängelse. Blåljus ser fram mot den kommande domen, som kan ge en indikation om hur domstolarna dömer efter den ganska kraftfulla lagstiftningen när den ska hanteras i kombination med unga lagöverträdare.

Polisen.se beskriver lagens syfte: "Det är ett allvarligt samhällsproblem att polisverksamhet, räddningstjänst och ambulanssjukvård, som bland annat har till uppgift att garantera säkerhet, liv och hälsa, utsätts för återkommande angrepp. Varje fördröjning i genomförandet av ett uppdrag kan få stora och ödesdigra konsekvenser. Den nya lagen ger polisen och annan blåljuspersonal ett stärkt skydd."

Polisen.se beskriver vilka gärningar som den nya lagen beivrar:

"Det kan exempelvis handla om att angripa eller störa polis, räddningstjänst eller ambulanspersonal, samt hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet. Den som gör detta kan dömas till fängelse, högst 4 år.

Om gärningen framkallat fara för flera människoliv eller egendom av särskild betydelse kan man dömas för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Straffet för detta är fängelse på viss tid, lägst 2 år, högst 18 år, eller på livstid."

 

Många av de gärningar som den nya lagen kan omfatta skulle tidigare bedömts som skadegörelse, med ett maxstraff på två års fängelse. Eller i grova fall av skadegörelse upp till sex års fängelse. Svenska domstolar brukar dock regelmässigt hålla sig i de nedre delarna av straffskalan, även utan särskilda straffmildrande omständigheter som ålder o s v.

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994