Publicerat 2019-04-29 11:10

Ny polisserie på TV4

Blåljus har tidigare puffat för enstaka program i de olika TV-serier som tar upp verkliga polisers vardag, till skillnad från de fiktioner som tidigare varit allenarådande. TV4 har ju gjort två säsonger av Stockholmspolisen, och i TV5 har Södertäljepolisen visat den stadens mångfald av polisingripanden och beteenden.

Nu flyttar TV4 fokus från storstaden och förorten och följer i stället med våra kollegor i Norrland, i en ny serie som startar idag. Blåljus gissar att TV-teamet fick köra ett antal mil mellan inspelningarna. Enligt produktionsbolagets presentation, verkar de ha fått tag på en extremt erfaren grupp poliser som ska bli intressant att följa:

"I fem episoder följs gränspolisen och ingripandepolisen i Piteå, Luleå, Umeå, Sundsvall och Östersund. De tar oss också med på sina resor till mindre orter som Gällivare och Saxnäs. Genom polisens ögon får vi en inblick i ett samhälle där social kontroll spelar en avgörande roll och där de enorma avstånden är en del av vardagen för alla - nödställda människor, kriminella och poliser. Norrlandspolisens första säsong behandlar i fem avsnitt ämnen som väpnade rån, sökinsatser, självmordsförsök, möten med ungdomar på glid, narkotikahandel på Darknet, dödsfall vid drunkningsolyckor och tjuvjakter.

 

Tittarna får bland annat följa Johan, 42 år, som tidigare jobbat som fritidspedagog i Piteå. Idag arbetar han som yttre befäl i området och stöter på personer som han tidigare undervisat i skolan.

Ingela, 42 år är utbildad civilingenjör, men har jobbat som polis i 12 år. Hon tar med tittarna på sitt spännande jobb som gränspolis i Östersund.

Mathias, 47 år, hade som liten drömmen om att bli polis. Idag är den drömmen besannad och tittarna får följa honom i hans dagliga utmaningar som områdespolis i Piteå."


Det har förekommit kritik mot att delar av Stockholmspolisen rekonstruerats, men å andra sida, jämfört med vilken deckare som helst, kan följande programbeskrivning ändå visa sidor av verkligheten som allmänheten inte möter varje dag... 


Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994