Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-02-01 11:40

Ny rikspolischef utsedd av regeringen

Många namn har förekommit i spekulationerna och det har förekommit röster som funderat om kompetens skulle styra eller om andra faktorer skulle väga tyngre. Men nu har regeringen bestämt sig och så vitt blåljus kan bedöma, låtit kompetensen avgöra. Det finner Blåljus glädjande.

Polisförbundet skriver om den nya chefen:

Anders Thornberg har stor kunskap om det polisiära arbetet och kan motivera och engagera medarbetarna. Han blir den samlande kraft som svensk polis behöver”, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz om att Anders utsetts till ny rikspolischef.

 

-          Anders är polis i grunden, har varit ute på fältet och vet vad poliserna möter i sin vardag. Jag tror att det är viktiga grundstenar för att kunna ta rätt beslut och för att kunna motivera och engagera poliskåren, säger Lena Nitz.

 

-          Polisens framgång handlar dock inte bara om vem som är rikspolischef. Vi har en akut polisbrist. Många lämnar yrket i förtid på grund av den låga lönen och den tuffa arbetsmiljön. Jag är övertygad om att Anders Thornberg är medveten om att uppvärderingen av polisyrket måste fortsätta. För det är först då som vi kan bli fler poliser, resultaten kan förbättras och tryggheten i samhället öka, säger Lena Nitz, och fortsätter:

 

-          Polisförbundet kräver att regeringen nu ger den nya rikspolischefen och Polismyndigheten rätt förutsättningar för att kunna göra ett bra jobb – i alla delar, säger hon och avslutar med:

 

Jag ser fram emot att samarbeta med Anders Thornberg.

Många har innan utnämningen framhållit vikten av en gedigen polisiär erfarenhet. Men i personen Anders Thornberg, har regeringen inte bara fått det, utan även en bred erfarenhet, en bred respekt bland de poliser som ska göra jobbet, och en vana att samarbeta mellan olika organisationer för att trygga Sveriges säkerhet. Blåljus är mycket glada att det blev vårt favoritval som rikspolischef, och hoppas att regeringen nu ger Anders förutsättningarna att behålla befintliga poliser och ge förutsättningar till de tusentals rekryteringar som är absolut nödvändiga.

Välkommen tillbaka till polisen, Anders!

Redan i sin första programförklaring, vill Anders satsa på professionen, den operativa förmågan och på kärnverksamheten. Öppenhet och modet att säga som det är kommer att prägla Anders ledarskap. Han framhåller att han har verkat som polis i hela 37 år... Och att han är lika stolt över sitt nya uppdrag, som när han blev polis...

YB Södermalm verkar lika nöjd som vi på Blåljus är:
"Anders Thornberg. Välkommen. Det finns att jobba med, men detta känns förtroendeingivande och hoppfullt. Ur svårigheterna mot framgången."

Tommy Hansson 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994