Publicerat 2020-02-03 17:20

Nya kategorier får förmånen av betald polisutbildning

Blåljus har upprepade gånger beskrivit problemen att fylla polisutbildningarna med meriterade blivande poliser. Och Polismyndigheten har visat på kreativitet när det gäller att vidareutbilda polisanställda till poliser genom att anpassa studiegången och betala lön under utbildningen för just dessa. Sannolikt har de även andra löneanspråk än de som gått den reguljära utbildningen med studieskulder efter godkänd utbildning...

Andra sätt att fylla studieplatserna är att effektivisera antagningsprocessen. Men än har vi inte sett några resultat när det kommer till att fylla alla platser på PHS med godkända polisstudenter. Nu tar Polismyndigheten ett steg till på den kreativa banan, berättar Polistidningen. Nya grupper ska få gå den funktionsinriktade polisutbildningen som tidigare erbjudits lämpade polisanställda ickepoliser. Målsättningen är att utbilda ca 100 specialister per termin, något som så klart vore positivt när det står något tusental platser tomma på polishögskolorna.

Nu handlar det om exempelvis skatteutredare, banktjänstemän och socialsekreterare, eller kanske försäkringsutredare eller personal från Migrationsverket. Alla med förkunskaper på olika områden med polisiär anknytning. De som går den funktionsinriktade utbildningen ska vara godkända enligt samma krav som gäller för reguljära studenter och de skall fungera som fullvärdiga poliser efter utbildningen, som ska gå i högre takt än den reguljära. De kommer som sagt att få lön under utbildningen, som kommer att vara individuellt satt, sannolikt med hänsyn till deras tidigare lönelägen. Risken att de efter sin vidareutbildning skulle acceptera den reguljära startlönen för en polis får ses som liten.
 
Tomas Stjernfeldt, v ordförande i Polisförbundet berättar för PT att han förväntar sig att Polismyndigheten lägger sitt fokus på att göra den ordinarie utbildningen mer attraktiv.

Att rekrytera studenter bland anställda på andra myndigheter är en omväg om det är dubbelkompetenser Polismyndigheten är ute efter.

 

– Det finns antagligen många före detta poliser som jobbar på Skatteverket och Migrationsverket eller i försäkringsbranschen. Man borde jobba systematiskt för att återrekrytera dem, säger Stjernfeldt.


– Är du utredare på Skatteverket eller Försäkringskassan gör du inte samma typ av utredningar som inom polisen. Du kommer att behöva mer förberedande utbildning. Risken är också att studentgrupperna blir spretigare, vilket gör det svårare för lärosätena att sy ihop en utbildning som passar alla, säger Stjernfeldt.

 

Blåljus kan bara hålla med. Vi kan knappt räkna alla poliser som lämnat yrket för bättre betalda jobb på - Migrationsverket, Försäkringskassan, försäkringsbolag och i säkerhetsbranchen. Tänk om vi hade ett löneläge som gjorde det attraktivt för dessa att återkomma till Polisen... En annan viktig fråga är att alla som blir poliser ska vara beredda att jobba på de arbetstider de behövs på. Det är inte självklart för alla yrkesgrupper att jobba dygnetrunt. Vi har hört talas om en diskussion på NFC om att man som akademiker inte är anställd under förutsättningen att jobba nätter...
 
Blåljus hörde just idag, att ett tiotal högt meriterade poliser fått erbjudande från en av de företagstyper som vi nu ska värva blivande poliser från. De får en lön de inte har råd att tacka nej till. Frågan är om det inte är läge att använda kreativiteten till att göra polisyrket mer attraktivt, även för de som är i första hand poliser och som även de möjligen har dubbla kompetenser...
 
Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994