Publicerat 2019-07-04 08:50

Nyamko Sabunis tal i Almedalen

Nyfikenheten var stor bland Almedalspubliken när partiledaren sedan fem dagar för Liberalerna skulle hålla sitt jungfrutal som partiledare. Det hade samlats en stor publik i solen och när Nyamko Sabuni äntrade scenen fick hon ett varmt mottagande. Det blev ett lite ovanligt tal, med ganska mycket av presentation av den nya partiledaren över sig. Det kändes ibland som att delar av talet var detsamma som hon använt i den interna valkampen i partiet.

Men visst fanns det en del om politik för Sverige också.
Likt sina företrädare på Almedalsscenen tog hon ställning mot de extremister på högerkanten som samlats i Almedalen, med orden:

"På scen står en tom stol. Den är en symbol för de som inte kan vara här och göra sin röst hörd. RFSL har ställt in sin medverkan i Almedalen. Detta efter att flera företrädare fått motta hot och hat från svenska nazister. 

Att nazister tystar viktiga frihetsrörelser är i grunden ett hot mot vår liberala demokrati.  

RFSL. Jag lovar att vara er röst här."


Sabuni berörde sin bakgrund som flykting från Afrika och det faktum att hon har mörk hudfärg och är kvinna. Det är inget hon vill bli bedömd för, utan hon har aldrig ställt upp på det som brukar kallas identitetspolitik.

 

"Man måste inte själv ha varit förtryckt för att kunna representera de förtryckta. Det skulle innebära att vi som människor saknar förmågan till empati – något jag tror att de flesta av oss har.


Jag fortsätter vägra att se mig i första hand som representant för ett kön eller en hudfärg. Genom åren har många velat pressa mig dit. Men liberalismen tror på förmågan att leva sig in i andras verklighet. Vi kan alla vara trovärdiga i den antirasistiska kampen, oavsett hudfärg och vi kan alla vara starka feminister, oavsett kön.


Vi, Sverige, behöver mindre av konstruerade motsättningar och mer lyhördhet för andras behov. För en bra framtid behöver vi varandra! Och till de främlingsfientliga som nu sprider rädsla och olust på Visbys gator säger vi: bespara oss er hatpropaganda!"


Hon förklarade att hon som kommit hit från andra omständigheter älskar Sverige och att många som kommit hit har samma inställning:


"Oavsett var vi kommer från, vilket språk eller dialekt vi talar, vilken gud vi tror på eller inte tror alls, så finns det ett gemensamt kitt som binder oss samman. Det kittet finns uttryckt i vår grundlag och vår rättstradition. Vi har våra olika identiteter. Mångfald berikar. Precis som många av oss hejar på olika fotbollslag runt om i landet, Djurgården, FC Rosengård eller Piteå IF. Men när landslaget spelar hejar vi på blågult. Det är så jag enkelt vill beskriva den inkluderande svenskheten. Låt inte främlingsfientliga krafter kidnappa vår gemenskap, vår flagga eller begrepp som Sverigevän. Vi är alla Sverigevänner!"


Sabuni talade om fri företagsamhet och kreativa ingenjörer som kan bidra till att lösa klimatkrisen.Så kom hon in på ämnet hedersvåld, ett ämne som hon uppenbarligen är engagerad i. Hon tog ställning mot hedersvåld och barns rätt att inte bli utsatta för våld. Barnens rätt går före föräldrarätten.


När det gäller just hedersvåldet och att se de problem som är förknippat med det, har Sabuni en bra "track record". Hon beskrev hur  Magnus Ranstorp fick ett uppdrag han fick från Sabuni om riskerna med radikalisering i utanförskapsområden, som resulterade i den så kallade Rosengårds-rapporten. Rapporten ledde till en våg av kritik och ifrågasättande som drabbade honom. Precis detsamma drabbade också Sabuni, som initiativtagare.


Vi var islamofober och svartmålare. Jag stod fast och försvarade både initiativet och rapporten. Men motståndet var starkt, också i borgerliga led. Magnus har beskrivit det som nästan tio förlorade år. Jag delar tyvärr mycket av den analysen.

 

"När jag nu återvänder till politiken är mitt löfte: jag kommer aldrig att backa i kampen mot den våldsbejakande extremismismen!"


Blåljus noterar att Sabuni inte presenterar skarpa förslag inom området lag och rätt eller polisen. Vi vet att Folkpartiet och Liberalerna tidigare varit aktiva på det området och hoppas att frånvaron av ämnet i just detta tal beror på att Sabuni som purfärsk partiledare snarare talade om "sina" ämnen än om alla andra frågor liberaler driver i politiken. Men Rom, (eller Liberalerna) byggdes inte på en dag...


Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGA


wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994