Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2019-02-25 10:00

Nyckeltjuv greps, vilket blev nyckeln till uppklarade brott

När polisen misslyckas med att lösa brott eller få gärningsmän att bli ertappade och straffade, uppmärksammas det ofta. Men när polisen lyckas, kan det också vara värt att uppmärksamma. Ett exempel på lyckat polisarbete beskrivs på Intrapolis, med bättre verktyg kanske det hade kunnat bli ännu bättre...

En man i 40-årsåldern dömdes nyligen till fängelse för 15 brott, bland annat inbrott och stölder på gym i södra Stockholm. – Vi hade kunnat koppla honom till ännu fler om vi fått spåra hans telefon mer än 30 dagar tillbaka, säger utredaren av ärendet.

 

Mannen är en brottsaktiv person som har begått ett stort antal brott de senaste åren och tidigare dömts till flera fängelsestraff. I januari dömdes han av Södertörns tingsrätt till ett års fängelse för 15 olika stölder och inbrott, narkotika- och trafikbrott. De flesta brotten har begåtts i de södra delarna av Stockholm. Straffvärdet var enligt domstolen högre, men då gärningsmannen ansågs ha medverkat till uppklaringen av brotten genom att erkänna, fick han straffrabatt även av det skälet.

 

I tre fall bröt han sig in i omklädningsskåp på gym och stal nycklar, id-handlingar och plånböcker. Med hjälp av nycklarna stal han två bilar och försökte göra inbrott i en lägenhet. Där var målsägaren hemma och mannen dömdes för försök till grov stöld. Han dömdes även för två andra inbrott.

 

En av utredarna på lokalpolisområde Södermalm som jobbade med ärendet är nöjd med samarbetet både med kolleger i utredningsgruppen och med åklagaren.

 

– Mannen har hört till de mest brottsaktiva i södra Stockholm, så förhoppningsvis kommer det att märkas att han sitter inne, säger utredaren.

 

"Spåra telefon längre tid hade hjälpt"

Utredaren tror att mannen hade kunnat fällas för ytterligare fem inbrott om polisen kunnat använda hemlig telefonövervakning, i större utsträckning. Att spåra en mobiltelefon trettio dagar tillbaka i tiden som lagen tillåter idag är inte tillräckligt tycker han.

 

– Polisen får mycket kritik för att vi inte klarar upp inbrott. Här hade en så enkel sak som att pejla hans mobil längre tillbaka hjälpt oss. Vi hade gods och svaga skospår men hade behövt en positionering var han befann sig när inbrotten skedde för att ha tillräcklig bevisning, säger utredaren.

 

Misstänkt för trettiotal brott från början

Utredningen började när polisen vid en husrannsakan hos mannen hittade gods från tidigare inbrott. Han häktades och efter brottsamordning började utredningsgruppen titta på ett trettiotal brott i länet och övriga landet där mannen var misstänkt.

 

Polisen lade ner flera av brotten genom förundersökningsbegränsning, eftersom mannen troligen skulle dömas för andra, grövre brott. Åklagare beslutade även om åtalsunderlåtelse för nio färdigutredda brott, som inte skulle ge högre straff.

 

FAKTA Dömdes för 15 brott

2 fall av grov stöld
1 fall av försök till grov stöld
3 fall av stöld
1 fall av häleri
2 fall av tillgrepp av fortskaffningsmedel
1 fall av olovlig körning, grovt brott
1 fall av rattfylleri
1 fall av vårdslöshet i trafik

3 fall av ringa narkotikabrott

 

Ett års fängelse lär innebära att gärningmannen  blir en fri person till hösten, om avtjäningen inleds genast efter domen.

 

Tommy Hansson

 

 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994