Publicerat 2020-06-06 16:50

Nytt bakslag i polisrekryteringen - Blir målet till 2024 möjligt att nå?

Det kommer oroväckande uppgifter från Rekryteringsmyndigheten, som ansvarar för uttagningen till polisutbildningarna. Det visar sig att stängningarna av teststationerna på grund av Corona tycks medföra att var fjärde plats kommer att gapa tom igen till höstens utbildningsomgång. Detta kommer att bygga på underskottet av poliser som utbildas jämfört med målet om ca 6700 fler poliser till 2024.

– Jag tror vi kommer upp i över 700 antagna, säger inrikesminister Mikael Damberg till TT. Men antalet möjliga antagna poliselever var 1020, ett antal som aldrig uppnåtts sedan antalet utbildningsplatser utökades med början 2016 års 300 platser. Inrikesministern har dock gott hopp om att alla platser ska fyllas under 2021 om inget oförutsett inträffar.


Han hade stora förhoppningar på antagningen till höstens utbildning. Orsaken är att en ny mer flexibel antagningsprocess nu är helt införd. Innan prövningarna av sökanden stoppades i mars på grund av risken för Coronasmitta såg för första gången antalet antagna ut att nå tusen poliselever ut att kunna uppnås.


Trots att många utbildningsplatser kommer att ha stått tomma under 2020 räknar Damberg med att regeringens långsiktiga mål om fler poliser kommer att nås.

– Jag är optimistisk, säger han till TT.


 

 

Mikael Damberg uppger för TT att Polismyndigheten ligger före sin egen prognos när det gäller tillväxten mot 10 000 fler anställda till 2024.

Han pekar även på att fler poliser som slutat nu återrekryteras och att färre slutar än tidigare.

 

Damberg påpekar vidare att polisen möter en tuffare vardag och fler olika utmaningar i jobbet. Vi måste ha en välutbildad polis, därför vill Damberg inte att kraven på blivande poliser sänks.

 

Blåljus noterar det nya bakslaget för polisrekryteringen. Vi är helt eniga med inrikesministern om att kraven på nya poliser inte kan sänkas, när kraven i yrket bara blir högre och högre. Vi har de senaste dagarna sett det i form av JO-anmälningar mot Stockholmspolisen i samma ärende, där en del anmälare menar att polisen löst kritiska situationer utan att använda våld, vilket ifrågasatts, eller genom att använda våld vilket ifrågasatts av andra anmälare. Man kan fundera på hur vi skulle klarat vårt uppdrag, givet vår numerär, med lägre krav på framtidens poliser...

 

Vi kan inte låta bli att påpeka att efter höstens antagning, blir det bara fyra antagningar till som hinner utbildas innan 2024. Sedan är det två antagningar som kommer ut under 2024.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994