Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-10-09 09:20

Om poliserna känner att domstolarna pissar på dem...

Under den senaste veckan har poliser på olika håll i Sverige blivit utsatta för olika typer av attacker. Stenar har kastats mot polisbilar, poliser har fått ta emot slag och hot i olika situationer när de velat upprätthålla ordningen. Den kanske värsta händelsen var den civila kollegan i Skövde som blev nedslagen och förlorade medvetandet.

I Skaraborgs Allehanda intervjuas en kollega till den misshandlade polisen i Skövde, som upprörs över att gärningsmannen inte blev häktad, utan släpptes ut i full frihet samtidigt som den misshandlade polisen försökte rehabilitera sig sedan han skrivits ut från sjukhuset.

Kollegan i fråga, Anders Holmström har bara något år kvar till pension, och är inte den som skräder orden. Han säger till tidningen, att det verkar vara något fel i systemet när en gärningsman som misshandlat en polis så svårt som i detta fall inte blir häktad. Han respekterar domstolens beslut och litar på att man följder de lagar som gäller. Men Anders vet också hur den drabbade kollegan mår och då blir beslutet en signal, inte bara till poliser utan till hela samhället, att man pissar på oss poliser. Någonstans är det ju ett fel i systemet, konstaterar Anders.

Av notiser i sociala media verkar det vara som att många poliser håller med. Bakgrunden är så klart att bevisningen verkade stark mot gärningsmannen, då misshandeln fanns på film. Och straffvärdet är fortfarande, trots politiskt tal om hårda tag och blåljusutredningar, inte tillräckligt högt för att grovt misshandla en polis för att det ska leda till obligatorisk häktning.

Anders förklarar vidare i tidningen att många poliser har lämnat yrket och hur ska man motivera poliser att stanna i yttre tjänst när man faktiskt riskerar att bli ihjälslagen? Kommer yngre poliser tycka att det är värt det, för en ingångslön på 25 000 kronor, frågar sig Anders och noterar att många poliser börjar fundera.

Anders konstaterar att det är ett tufft arbetsklimat att vara polis i vårt land, och alla poliser vet att de kommer att arbeta i en miljö där våld och hot förekommer, men det som hände i Skövde är långt över alla gränser enligt honom. Sanningen är också att det var tur i oturen att det hände just i Skövde, för nästa patrull var ändå relativt snabbt på plats. Så hade det inte varit i våra ytterorter. För att inte tala om läget i verklig glesbygd.
 
Blåljus är lika upprörda som Anders över att gärningsmannen är försatt på fri fot. Det känns som ett hån, mot ett brottsoffer som i detta fall är polis och därmed mot hela yrkeskåren. Domstolens beslut visar att det är en bra bit kvar innan det svenska rättssamhället tar problemen med attacker mot poliser på tillräckligt allvar. I detta fall var det ju en vuxen återfallsförbrytare som misstänks för gärningen, hade han varit yngre hade samhällets omedelbara reaktion sannolikt varit om möjligt ännu tandlösare. 

En annan som noterat händelsen är den S-märkte utmärkte Widar Andersson i Folkbladet som skriver i en ledare:

"Rättsstatens underkapacitet i allmänhet och bristen på poliser i yttre tjänst i synnerhet är nutidens tyngsta inrikespolitiska problem. Hur den nya regeringen formerar sig i dessa frågor kommer att ha stor betydelse för tryggheten, säkerheten och sammanhållningen i vårt land. Bara under de senaste dagarna har poliser misshandlats när de ingripit mot våldsamma gäng på offentliga platser. På ett badhus i Borås misshandlades en polis av flera kriminella 13–15-åringar. På Resecentrum i Skövde misshandlades poliser av en grupp kända kriminella i 30-årsåldern.

Vid båda tillfällena uppträdde gängen hotfullt och spred rädsla och skräck omkring sig. Poliser tillkallades och ingrep för att återställa ordningen. Men mobben tog över."

 

Vi noterar att Widar är kritisk mot rikspolischefen Anders Thornberg då Widar inte sett att han uttalat sig i frågan. Det har dock vi dessbättre noterat att vår högste chef har gjort, dels att Anders kontaktade Skaraborgspolisen och efterhörde hur det gått för kollegan, och även fördömde attacken mot hans poliser även i TV4.

 

Att justitieministern Morgan Johansson håller en lägre profil i denna fråga just nu får väl tillskrivas det osäkra politiska läget, precis som Widar skriver. Och Blåljus håller absolut med Widar om att oavsett regering, finns ett jobb att göra för att stärka skyddet för rättssamhället.

 

Rätt ska vara rätt.

 
En annan auktoritet som uttalat sig, är YB-Södermalm som skriver på Twitter:
"Helt rätt Widar. Frustrationen är stor och den ökar."

Hör det lokala polisfackets kommentar nedan:Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994