Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-21 12:50

Öppenhet och transparens

Rikspolischefen beskriver i sitt nya veckobrev hur vi nu ska återgå till vardagen efter terrordådet på Drottninggatan. Samt hur vi ska lära av händelsen och ta hand om polisernas erfarenheter. Han beskriver bland annat även regeringens nya satsningar på polisen och vilka förväntningar på ökad produktion som uppdragsgivaren har i gengäld.

Vad det vardagliga polisarbetet innebär beskrivs också:

"Vi står inför stora utmaningar med ökad gängbrottslighet, bristande brottsuppklaring och för låg polisnärvaro i flera delar av landet. Berömmet den senaste tiden har varit välförtjänt. Men bedömningen av hur vi klarar vårt uppdrag avgörs av hur vi hanterar vårt dagliga arbete.

Glädjande ekonomiska besked

 

Veckan före påsk meddelande regeringen att polisen får ett extra tillskott på 700 miljoner kronor för år 2017. I veckan lämnade regeringen in vårbudgeten där det aviserades att polisens resurser ska ”förstärkas ytterligare”. Regeringen ska återkomma i frågan i höstens budgetproposition. Årets tillskott är naturligtvis mycket välkommet. Men det viktiga är att regeringen visar sin avsikt att fortsätta förstärka våra resurser under kommande år, samma besked som finans- och inrikesministern lämnade förra veckan.

 

Vad betyder det här för oss? För innevarande år inte så mycket då pengarna redan är intecknade genom de omfattande nyanställningar av civila vi redan har gjort. Men ökade resurser innebär ökade krav på oss. Vi måste fortsätta det idoga arbetet för att leverera bättre verksamhet och att hålla nere våra kostnader. Det är så vi betalar tillbaka de satsningar som görs på polisen."

 

Rikspolischefen tar också upp att myndigheten skall vara transparent, så att de som granskar oss ska få en rättvisande och aktuell information.

 

Läs hela veckobrevet här.

 

Blåljus håller med om det mesta i veckobrevet.

Ett aber är dock möjligheterna till leverans enligt regeringens önskemål, givet förutsättningarna: När det fattas poliser till att utreda brott, när det fattas poliser på gatan och i radiobilar, i trafiken och på spaningsenheter, när det fattas poliser för förebyggande verksamhet, finns risken att leveransen inte inträffar, oavsett hur motiverade poliserna är, och oavsett hur fort poliserna springer. Under tiden finns risken att luckorna i polisleden blir ännu fler. Bara idag kommer en nyhet som beskriver ytterligare vilka problem med identitetskontroll som det svenska samhället har. Det påverkar även polisen.

 

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994