Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-05-02 09:00

Otrygghet gör Stefan Löfven förbannad


Förstamajtal handlar ofta om jämlikhet, orättvisor, reformbehov och internationell solidaritet. Årets tal från Statsministern hade ett delvis annat fokus. Men visst är det även en orättvisa att delar av Sverige drabbats av en otrygghet på grund av kriminalitet som påverkar människors vardag på ett påtagligt sätt.

Visst fanns de traditionella ämnena med även i årets förstamajtal, som Statsminister Stefan Löfven höll i både Landskrona och i Malmö. Men uppenbarligen har regeringen uppfattat hur rättssamhället inte riktigt hållit jämna steg med den grova brottsligheten, vilket gjorde att trygghet i bemärkelsen rättstrygghet fick ett ovanligt stort utrymme.

Så här sade Statsministern bland annat om brott, trygghet och terrorism i sina tal, efter en kortare ingress där det som kan uppfattas som rubriken för talet fanns med:

Tillsammans – ska vi skapa trygghet i en ny tid.


Först och främst måste alla i Sverige kunna vara säkra i sin vardag.

”Knarkhandeln tar fart efter lunchen har vi märkt”, berättade en förskolechef här i Malmö förra året, när langare sålde narkotika utanför förskolans port. Det händer även på andra platser i Sverige.


Jag tänker på dig som går hem på kvällen, orolig över vad som rör sig i skuggorna. Jag tänker på alla i Sverige, som när vi läser om en ny skottlossning, börjar tänka: I natt. Igen. Finns det inget slut?

 

Och jag blir förbannad, på riktigt. Därför att det här är ett tyranni över våra liv. Något som kuvar vår frihet. Som får oss att tveka, över var vi ska bo, vart vi ska gå, hur vi ska leva. Det kan vi aldrig acceptera. Socialdemokraterna är och förblir en frihetsrörelse. Och vi behöver skapa frihet från brott – frihet till trygghet. Det är är vår uppgift!

 

Vårt samhälle är och ska vara starkare än gängen. Samhället ska reagera snabbt och kraftfullt.

Därför vill vi inrätta särskilda jourdomstolar, så samhället kan agera omedelbart om unga börjar begå brott. Därför satsar vi på förebyggande åtgärder i hela landet, så att unga aldrig lockas in i gängen, och fleroch fler kan få hjälp att lämna.

 

Och de som attackerar blåljuspersonal, om det så är polis, räddningstjänst, brandkår eller ambulans, ska få hårda och kännbara straff. Lyfter du en sten mot en ambulans - då finns inga ursäktande omständigheter. Då ska samhället reagera direkt. Rör inte våra hjältar.

 

Vi fördubblar nu också minimistraffet för grova vapenbrott, de som går ut med ett laddat vapen eller en handgranat, de ska bort från gatan, och in i fängelse.

 

Vi slår ned mot manschettbrottslighet: Skattefuskarna. Flyttande av tillgånger utomlands. Fifflande med ekonomiska stöd.

 

Och vi ska plocka av gängledarna deras kontanter och lyxartiklar. De ska inte vara någon sorts rika förebilder, kungar i området. De ska inte glorifieras. De ska arresteras.

 

Vänner, ett annat perspektiv på trygghet är terrrorismen. Vi ska också behandla terrorismen som den vedervärdiga brottslighet den är.

I terrordådet på Drottninggatan mördades en 66-årig kvinna, en 31-årig kvinna, en 69-årig kvinna, en 41-årig man – och en 11-årig flicka. Så många fler skadades, och bär med sig såren för resten av sitt liv.

 

Vi sörjer våra döda. Vi lider med våra skadade. Vi glömmer aldrig.

Vi känner sorg, men också beslutsamhet. Därför att Islamistiska terrorister vill ofta se sig själva som soldater i ett krig, mellan fundamentalistisk islam och pluralistiska öppna samhällen. De vill så split och skapa konflikter, så att fler muslimer känner sig hatade, och lättare kan rekryteras till deras sekter.

 

Det ska vi aldrig ge dem. De är inga krigare. De representerar ingen religion. De är brottslingar som hatar vårt sätt att leva. Därför ska de jagas med den samlade kraften hos den svenska demokratin!

 

I detta arbete behöver vi inte bara samla Sverige, utan hela den demokratiska världen, det handlar om olika hot som vi möter, terror, klimathot och väpnade konflikter...

---

Efter terrordådet var det också många som hyllade och tackade polisen. De fick kramar, varma ord, och polisbilar täcktes i blommor. Så ska vi tacka varandra oftare!


Men det viktigaste för att visa samhällets tacksamhet, det är att våra poliser får bättre arbetsvillkor – och fler kollegor.

 

Vi socialdemokrater vill anställa 10 000 fler inom polisen till 2024, och för att nå dit vill vi skapa två nya polisutbildningar, och en av dem kommer förläggas här i södra Sverige.


Så, om du tänkt tanken – kliv fram! Kom med i utvecklingen av den svenska poliskåren! Bli en av dem som Sverige med stolthet tackar i framtiden!

 

Men ska vi skapa trygghet i en ny tid, behöver vi vara lika stenhårda mot brotten, som mot brottens orsaker.


Den största delen av brottsligheten orsakas av något så enkelt att människor hamnar snett i livet. Usla uppväxter. Brister i utbildning. Arbetslöshet. Fattigdom. Drogberoende. Dåliga miljöer och normer.

 

Det ursäktar aldrig brottslighet. Men det ger oss nyckeln till hur vi ska bekämpa brotten i grunden.

 

Blåljus gläds åt att vanliga människors utsatthet för kriminaliteten fått genomslag ända upp i regeringen.


 Det har hittills mest visat sig i satsningar som ligger i framtiden. Satsningar på polisen, bättre lagstiftning och snabbare och mer adekvata påföljder. En del har gjorts, främst när det gäller lagstiftning, men det mesta återstår. Polismyndigheten har tvingats göra stora ofinansierade satsningar för att inte situationen skulle bli ännu värre. Sedan har en kompensation kommit i efterhand som i vårbudgeten 2017. Det är dock inte bara regeringen som vaknat sent, det har länge funnits en bred politisk enighet om att polisens resurser skulle vara tillräckliga och att det mesta handlade om polisens organisation och effektivitet.

 

Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994