Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-08-15 11:40

Övertiden bara ökar hela tiden

Polisbristen ger avtryck på flera sätt. Ett är den ökande övertiden, som dels sliter på poliser som får det svårt att få yrkeslivet att gå ihop med familj och återhämtning. Dels går övertiden så klart ut över polisens budget, pengar som skulle kunna användas till annat. Många poliser har så pressad ekonomi att de ändå tvingas jobba mer än de skulle önskat...

SVT-journalisten Valentina Xhaferi, har gjort några nya reportage som bland annat beskriver hur övertiden i region Stockholm ökat år från år. Inte att undra på, det blir ju inte fler poliser, men allvarliga händelser slukar mer och mer polisresurser. Till det kommer befolkningsökningen, demonstrationer, jippon och terrordåd. En del gärningsmän är dessutom relativt straffimmuna på grund av ringa ålder, vilket gör att inflödet av nya brott fortsätter oavsett om polisen lyckas gripa en eller flera gärningsmän.

SVT berättar att övertidskostnaderna i region Stockholm för första halvåret har ökar på två år från 42 miljoner kr till 68 miljoner kronor. Även i övriga Sverige ökar övertidsuttaget.

SVT har intervjuat polisen "Simon" som berättar varför han känner sig tvungen att jobba så mycket övertid. Han berättar att han behöver extrapassen för att få familjens ekonomi att gå ihop då lönen är så kass. Det innebär å andra sidan att han träffar familjen alltmer sällan och att när han är ledig måste han sova och återhämta sig. Det blir ingen kvalitetstid.

Simon berättar vidare hur svårt det är att få rutiner att fungera med den pressen, allt från träning, sömn och mat blir lidande. Det blir som att man går i ett töcken ibland, berättar han. Simon tror själv inte att han kommer att orka jobba lika mycket övertid i framtiden.

Han berättar även om polisernas verklighet där minimibemanningen gör att varje större händelse kan innebära att distriktet töms på poliser. Ledningscentralen får skriva av massor av ärenden, och patrullerna hafsar och hastar ändå mellan jobben. Dessutom fattas det utredare, så att de inte ens räcker för alla grova brott och frihetsberövade som rapporteras. De skulle behöva kunna klona sig.

En annan polis som Valentina har pratat med, har receptet för att komma tillrätta med polisbristen: "Betala en rimligt, marknadsanpassad lön..."

Stockholmspolisens presstalesman, Lars Byström beskriver hur alla chefer i regionen försöker undvika övertid. Det sker vid planeringen av polisernas arbetstider, där förutsedda händelser och minimibemanningen bemannas. Sedan är ju polisarbetet sådant, att oförutsedda händelser inträffar... Lars Byström beskriver att många poliser ställer upp lojalt och plikttroget och jobbar extra för att få knappa resurser att räcka till inflödet av brott mm. Men för att komma tillrätta med problemet måste statsmakterna bestämma att det ska bli fler poliser.

Och, för att vara tydlig. Det är inte bara i region Stockholm som det fattas poliser. När ett brottsoffer får veta att brottsplatsen ligger för långt bort, har vi ett helt annat problem, som behöver sin lösning även det! Det är inte Klimpfjäll som ligger avigt till, det är Polismyndigheten som organiserat sig i fjärran...

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994