Publicerat 2018-08-28 11:00

Partiledarnas favoritfrågor i Aftonbladetdebatt

Under måndagskvällen fick riksdagspartiernas partiledare möjlighet att välja frågor i en debatt arrangerad av Aftonbladet. Det var en rapp debatt med 30-sekunders replikväxlingar, vilket satte fokus på skillnader och likheter. Blåljus har sett och lyssnat och fokuserat på de polisfrågor som lyftes.

Först ut var Ebba Busch Thor, och hennes anförande handlade om vård och välfärd.

 

Ulf Kristersson, tog upp behovet av att byta regering, så att staten lever upp till sin del i samhällskontraktet, bland annat för att få fram fler poliser som kan lösa allvarliga brott och bekämpa gängkriminaliteten. Statsminister Stefan Löfven noterade att även han vill ha hårdare straff och få fram fler poliser för att knäcka brottsligheten. Därefter ägnade sig Ulf och Stefan åt att diskutera vem som var bäst på att förbättra för pensionärer (genom skattesänkningar), dock utan att gå in på innehållet i pensionsöverenskommelsen, som bägges partier är delaktiga i.

 

Gustav Fridolin talade om extremhetta och klimathot och konspirationsteorier i förhållande till detta. Fridolin noterade att hans parti bryr sig om miljön även när det regnar.

 

Partiledarna fick även svara på ja och nej-frågor, den första var om de vill avkriminalisera innehav av narkotika för eget bruk. Alla svarade nej. Alla vill även att riksdagsförvaltningen skall skärpa kontrollen av riksdagsledamöternas kvitton, mot bakgrund av de fall av felaktigheter som Aftonbladet avslöjat.

 

Jonas Sjöstedt talade om ojämlikhet och orättvisor, och vad hans parti gjort och vill göra för att minska dem. I debatten diskuterades även privatiseringar och vilka verksamheter som skall vara ett samhälleligt ansvar. I det sammanhanget glömdes säkerhetsbranschens expansion och polisens tillkortakommanden dessvärre bort.

 

Stefan Löfven valde ämnet välfärd som sitt ämne. I det nämnde han att bekämpa brottslighet, och fler poliser, och att för att göra det möjligt, är skattesänkningar fel väg att gå.

 

Annie Lööf menar att det är allvar nu. Sverige klyvs, mörka krafter växer. Men Centern vill gå framåt…

 

Gustav Fridolin talade om miljön, och fick frågor om skolan.

 

Jimmie Åkesson pratade om Sveriges ”riktigt allvarliga problem” med att Sverige slits isär, med segregation, allvarliga brott i förorter som organiserad brottslighet, gängbrott, skjutningar och våldtäkter. Det måste satsas på välfärd och polis. (alla övriga partiledare begärde ordet)…

 

De angrep Åkessons migrationspolitik, jämställdhetspolitik och budgetberäkningar, Löfven anklagade apropå budgeten Åkesson för att försöka blåsa vanligt  folk.

 

Jan Björklund anslog ett positivt synsätt om situationen i världen, som är en frukt inte av socialism eller högernationalism utan av liberalismen.

 

Fridolin menade att psykisk ohälsa bland unga skulle bli mindre med färre prov och betyg i skolan.

 

Åkesson och Björklund hade en debatt om vilken roll EU skall ha. De var inte överens, även om Åkesson sade sig omfatta den liberala demokratimodellen till 100%...

 

Som Blåljus uppfattade debatten var polisfrågor, eller frågor om rättssamhället eller brott och straff, inte huvudnumret för denna partiledardebatt. Den som har sett valaffischerna på stan eller i förorter, skulle kanske kunna ha trott att det skulle vara annorlunda. Men vill vi veta mer om ämnet brott och straff, kommer de två förmodade huvudkandidaterna till justitieministerposten efter valet, Morgan Johansson och Tomas Tobé att debattera det ämnet under Polisens Dag på torsdag kl 16 i Kulturhuset Sergels Torg. Det evenemanget kommer också att sändas av Expressen TV, och kanske även på andra plattformar. Anmälan till debatten kan göras här.

 

Missa heller inte att besöka Polisförbundets tält i Stockholms City som på torsdag kommer att stå på Sergels Torg från tidigt på morgonen till debattdags. Förbundet bjuder på fika och diskussioner, både till poliser och andra...


Blåljus har även noterat att polisdebatten fortsätter i media. Idag skriver Hanne Kjöller i DN om att antalet poliser inte är det enda saliggörande, utan att poliserna måste göra rätt saker. (Även om Blåljus kan ana att antalet kan spela en viss roll i förhållande till uppdragets storlek, detta efter att ha besökt Stockholm under en stillastående nazistdemonstration under lördagsmiddagen)


 

Hanne skriver bland annat följande kloka ord: "Regeringar av alla kulörer har år efter år lyft upp det ena eller det andra som särskilt prioriterat, men underlåtit att berätta vad myndigheten inte ska prioritera. Vi har fått en situation där polisen småpetar i allt och där åtskilligt läggs åt sidan. Och där man så småningom dammar av högen och småpetar lite till. För att sedan låta papperstuggen ta hand om saken."


Samtidigt skriver SD:s rättspolitiske talesman Adam Marttinen i SvD om hur han vill satsa pengar på polisen. Han menar att en omedelbar och riktad lönesatsning är den enskilt viktigaste frågan för framtidens polis. Vi behöver inte mer lovord om fler poliser i den politiska debatten. Nu behöver vi konkret politik om vi ska lyckas nå målet om fler poliser, skriver han och fortsätter: Vårt största enskilda förslag är en riktad lönesatsning på strax under 1,5 miljarder kronor. För en vanlig polis skulle det innebära ett tillskott på cirka 6 000 kronor i månaden...

 

Blåljus konstaterar att polisdebatten tycks fortsätta.

 

Tommy Hansson

 


 

 

 

Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994