Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-08-22 09:00

Pengar utan pekpinnar polisens problem?

Genast när regeringen lovar mer pengar till polisen, tar olyckskorparna ut problemen i förskott. Allt enligt deras egna tolkningar av vad som är polisens problem egentligen. En del ifrågasätter varför pengarna inte predestineras till polislöner. Andra tycks mena att det är poliserna som är problemet... Andra antyder att det skulle saknas idéer för hur pengarna ska användas. Eller att problemet inte är pengarna utan en organisationsfråga.

Lärarlönelyftet, ledde till betydande problem, genom att pengarna bara kom en del lärare till del. Andra lärare tvingades byta tjänster med varandra för att få högre lön. Ingen optimal lösning således.

Nu blir det upp till Polisförbundet och Polismyndigheten att se till att pengarna hamnar där de gör bäst nytta. Till att göra polisyrket attraktivt för blivande och befintliga poliser, så klart, men även till bättre utbildning, metodutveckling och utrustning. För at inte tala om IT-system, som kanske inte bör läggas i Tjeckien eller Finland? Allt sådant kostar pengar.

Lyssna gärna på Studio Ett nedan, där anslagsökningen anges till 1,7 miljarder kronor. Ett tecken på att det anslagna beloppet är betydande. Debatten är betecknande för synen på riktigt polisarbete. Hanne Kjöller beskriver exempelvis  Botkyrkapolisernas arbete som att "jaga snattare" som är längst ned i polishierarkin... Visst kanske Stefan Holgersson skulle göra bäst nytta som ledningsstöd eller Rikspolischef, men faktum är att hans slutsatser kommer just från aktivt polisarbete på "gatan". Kanske är arbetet i Botkyrka just nu det viktigaste polisarbetet som utförs i hela Sverige... Och det handlar snarare om grov kriminalitet än om snatteri.

Hanne tar debatten ett steg till, när hon ser Polisförbundet som en del av problemet. Detta eftersom hon menar att Förbundet inte vill ha prestationslöner, därmed andtydandes att det skulle finnas mängder av poliser som inte arbetar så hårt de bara orkar... Och skulle verkligen polisens lägstalöner vara för höga???

Polisdebatten börjar 15 minuter in i programmet.
Blåljus gläds åt att Morgan Johansson, ny på posten som civilminister som han är gjorde ett klokt och påläst intryck. Det bådar gott inför framtiden!

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994