Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-08-07 07:40

Pension och skandaler efter Brittas Semester

Expressens krönikör, Britta Svensson, har rivstartat på jobbet med två riktigt intressanta krönikor, skrivna den 4 augusti. Den ena, handlar om Anders Borgs uppträdande på en skärgårdsö, och hur liknande uppträdanden annars brukar bedömas. Den har delats snart 30 000 gånger på facebook. Britta ifrågasätter varför Borg inte blivit polisanmäld, något som dock skedde senare. Just det har också diskuteras, bland annat av Peter Springare, som kallar det för ett rättsövergrepp att skriva en polisanmälan byggd på rykten. Krönikan har även uppmärksammats på Twitter, en del menar att Britta överreagerar på något som kan vara förstorade rykten, andra håller med henne.

Den andra krönikan Britta skrev den dagen handlar om pension. Den har bara delats tusen gånger, så intressant är pensionsfrågan jämfört med superkändisars skärgårdspalaver.

I krönikan om pensioner
noterar Britta att pensioner varit ett dominerande samtalsämne under sommaren, hetare än Ygeman och vädret... Och med tanke på vädret är det inte att undra på.

Hon konstaterar att man nog ska vara minst raketforskare för att våga ge råd till en vän om hur pensionspengar ska hanteras. Varje råd som getts med gott uppsåt kan bli väldigt fel. För det beror på. Exempelvis, om en pensionär tar ut tjänstepensionen så fort det går, på fem år, går mycket av pengarna åt i skatt. Å andra sidan, är det kanske det bästa den som ändå dör före 70 års ålder kan göra. Det ställer sig annorlunda om man blir en frisk 105-åring...

Britta menar att pensionssystemet är för krångligt. Upplägget med allmän pension, premiepension, tjänstepension och individuellt sparande är för komplicerat för människor att hantera, enligt henne

Hur mycket man än läser på kan det bli fel.  Till exempel frågan om "eget val", att placera premiepensionen i fonder, välja risknivå på tjänstepensionen eller undvika att bli lurad av alla som vill ge "goda råd" om eget sparande är alldeles för svåra för oss vanliga människor skriver hon. Samtidigt lurar rådgivare i vassen, som har egna ekonomiska intressen i att sälja på osäkra medborgare lösningar som kan vara bra eller förödande för den framtida pensionen.

 

Britta noterar att det finns ett antal jobbiga sanningar som politikerna inte förklarat för medborgarna, som att  vi kommer att leva längre än vi tror, behöver jobba längre än vi vill, och tvingas sänka vår standard som pensionärer.


Det kan krävas en rad obehagliga beslut för att inte stå där som fattigpensionär. Som tvingas  jobba efter 65 för att klara ekonomin, eller leva billigare och sätta av pengar till pensionen.

 

Britta avslutar sin krönika med att det hela är så nattsvart så att det kanske är lika bra att börja röka för att komma ifrån problemet.


När det gäller poliser finns det en aningen mer konstruktiv väg än att börja röka!


Polisförbundet har förhandlat fram en tjänstepension som innebär att ca hälften av tjänstepensionen (Kåpan Extra) förvaltas tryggt helt utan att den blivande pensionären behöver lyfta ett finger. Och den kan faktiskt göra att poliser kan hinna gå i pension i tid för att hinna njuta sitt otium några år på en rimlig nivå. Eller jobba kvar några år och få en riktigt bra pension.

 

Dock öppnas i höst en möjlighet att för den enskilde att välja bort den förmånen, från unga år, vilket kan få stora konsekvenser på ålderns höst (som då kan verka avlägsen). Läs gärna Britta Svenssons pensionskrönika och tänk efter innan. Läs gärna även vad vi på Blåljus skrivit om att avstå Kåpan Extra (möjligheten ska öppna sig den 1 september men det finns inget på Intrapolis om detta ännu). Vi har även skrivit om polispension i det senaste numret av tidningen POLISEN på sid 14-15.

 

Dessutom kommer vi att anordna pensionsinformationer för våra medlemmar den 18 och 19 oktober på olika platser i regionen, med pensionsexperten Eddie Olsheimer som brukar räta ut alla frågetecken.

 

En hyftad översikt finns även på Intrapolis under min anställning/pensionsformer/tjänstepension. Där lär även möjligheten att växla Kåpan Extra till lön dyka upp inom kort.

 

Det finns information att få, och man behöver inte vara raketforskare för att få bättre koll!

 

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994