Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-04 12:10

Polis reaktion på Croneman

En polis läste likt Blåljus Johan Cronemans krönika i DN, och reagerade med att skriva ett öppet brev till Blåljus. Han noterar bland annat vilket begränsat utrymme engagerat och professonellt polisarbete får i media. Och att det alltför ofta är de mest okunniga som tror sig kunna polisarbete bäst.

 

"Hej Johan,

 

Efter att tagit del av Dina synpunkter om polisers ”gnällande” vill jag framföra följande:

  • Du vet mycket väl att det är media som bestämmer vilka som får komma till tals, kritisera eller ”gnälla”. Engagerat och professionellt polisarbete får normalt sett inget utrymme överhuvudtaget.
  • Efter att tagit del av Din krönika är det fullständigt uppenbart att Du helt saknar kunskap om det Du skriver om. Detta är mycket allvarligt för Din trovärdighet även när det gäller Ditt arbete inom eget kompetensområde. Tyvärr är det alltför vanligt att de mest okunniga är de som tror sig kunna polisarbete bäst. Välkommen till den klubben.
  • Eller är det helt enkelt så att Du anser Dig veta mer än de poliser Du uppenbarligen ser ner på? I så fall vill jag citera Jesus enligt Matteus 23:12 (Svenska 1917):

” Men den som upphöjer sig, han skall bliva förödmjukad, och den som ödmjukar sig, han skall bliva upphöjd.”

  • I en tid där alltfler anser att media går maktens och politikernas ärenden när det gäller att tysta kritiska röster kan Din krönika uppfattas som ytterligare ett bevis på denna tes.

Om Du skrivit krönikan på uppdrag eller bara agerar ”nyttig idiot” är upp till Dig att besvara.

 

Avslutningsvis:

Som kritisk i diktaturer fick man besök av tex Stasi eller Securitate beroende på vilket land man befann sig i. Vad dessa motsvarigheter heter på Cuba eller i Nordkorea vet jag inte.

I Sverige idag sköts det repressiva arbetet av media och politiska aktivister när det gäller att tysta kritiska röster, visselblåsarare och andra som uttrycker åsikter utanför åsiktskorridoren. Det skrivs krönikor. Man gör obehagliga och oönskade hembesök. De som råkar illa ut kan ”hängas ut” med syftet att enskilda och grupper som utan respekt för demokrati och yttrandefrihet skall göra ”smutsjobbet”.

 

Den ”gamla” modellen som används av diktaturer känns som mer hederlig.

 

Johnny, 41 år som polis"

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994