Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-03-13 13:30

Polisaspiranter fick lön i tid tack vare Polisförbundet

 GP berättar att det uppstått ett glapp för blivande poliser, de skulle ut i verkligheten men klara sig utan lön eller studiebidrag i nästan två månader. Polisförbundets Studerandeombudsman, Peppe Larsson, tyckte att frågan borde kunna lösas med god vilja, och nu har arbetsgivaren visat just detta!

Det var en prekär situation för de blivande poliserna, som ju i många fall fått skaffa bostad och kanske även någon madrass att sova på på sina nya tjänstgöringsorter. Det var rent av så, att befintliga elever på Polishögskolorna med familj och bostad övervägde om det skulle vara ekonomiskt möjligt att klara övergången från studier till arbete. Nämnas kan att aspirantlönen mer är som ett slags bidrag, 15000:- månad, men det räcker ju till snabbmakaroner...

Så här berättar Peppe Larsson om hur Polisförbundet engagerat sig i ärendet och fått arbetsgivarens gehör.

"För ett par veckor sedan hörde en handfull oroliga, blivande aspiranter av sig till mig. De hade fått reda på att deras lön för de första veckorna som polisaspiranter skulle betalas ut retroaktivt en månad senare. Med enbart ett par tusen kronor från CSN, i många fall ståendes med dubbla hyror och utan inkomst skulle detta innebära problem.

 

I min roll som ombudsman i dessa frågor tog jag omgående kontakt med polismyndigheten för att reda ut om det var på detta sättet, vilket det var. Anledningen berodde på datumet för lönekörningarna och sambandet att man inte visste hur många som inte skulle bli godkända.

 

Polismyndigheten kan inte först säga att man vill vara en attraktiv arbetsgivare för att därefter inte betala ut lön, för att ett litet antal studenter ev inte skulle bli godkända. Omgående började jag dra i trådar, andra medarbetare på Polisförbundet gjorde likadant.

 

Idag kom så beskedet vi och våra aspiranter med glädje tog emot- de kommer få sin lön denna månaden. Jag är glad att myndigheten ändrade sitt beslut. Det är först när ord visar sig i handling som de betyder något. Nu kan våra aspiranter, som är efterlängtade, fullt ut kunna fokusera på sitt nya blivande yrke.

 

Jag önskar våra aspiranter all lycka till!


Peppe Larsson"

 

Blåljus vill sprida detta budskap som ytterligare ett exempel på att Polisförbundet kan göra skillnad både i stort och smått. Och även små förbättringar kan vara avgörande för hur Polismyndigheten uppfattas som arbetsgivare. I detta fall är det ca 380 nya poliser som berörs, men hur de bemöts är en större och viktigare fråga.


Detta vinner alla på, tack Peppe som drog upp frågan!


Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994