Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-03-16 13:00

Polisbristen märks över hela Sverige

Lena Nitz beskriver initierat hur polisbristen slår på olika håll i landet. I Norrland, kan det vara 40 mil till närmsta polis, i Dalarna kan poliser samlas från olika stationer för att bilda patrull vilket tar timmar och i storstäder läggs polisstationer ned så transporter tar allt mer tid.

Lena beskriver för SVT hur polisen därigenom hinner med mindre faktiskt polisarbete vilket drabbar medborgarna. Det innebär också att poliserna ibland inte kan göra det arbete man skulle vilja, och att poliserna tvingas utsätta sig själva för risker, noterar hon. 

– Behöver man förstärkning till exempel så kan det ta väldigt lång tid.

 

Lena beskriver vilka arbetsmiljöproblem det innebär med kompromisser för polisernas säkerhet och att alla önskvärda ingripanden och förstahandsåtgärder inte kan genomföras. Hon tänker på brottsoffren och deras situation, men det påverkar också förtroendet för polisen. Vi är beroende av allmänhetens förtroende för att kunna göra ett bra jobb. Det är en allvarlig situation, säger Lena

 

Även i Stockholm

Lena menar att problemen är störst i glesbygden, men även storstäder som Stockholm påverkas.

 

– Det är även en centralisering i Stockholm där det har lagts ner stationer. I södra delen av Stockholm har flera stationer lagts ner. Om någon ska omhändertas i till exempel Nacka så måste man åka med personen till Flemingsberg, så även i storstaden har det fått betydelse att polisresurserna centraliseras och att polisorganisationen är otillräckligt bemannad.

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994