Publicerat 2019-07-31 07:50

Polisdebatten hettar till när sommaren svalnar...

Efter en sommar när polisbristen varit akutare på vissa håll än andra, seglar polisdebatten upp på agendan igen. Som brukligt har det handlat om polisantalet i semestertider - Även poliser behöver semester. Men när EN ensam polisbil ska stå för säkerheten i en åttondel av Sverige har en gräns överträtts. Vad Allmänheten tycker om det framgår av Expressens artikel.

Expressens krönikör Lotta Gröning, beskriver även hon polisbristen i norra Lappland där en ensam polispatrull har extrema ytor att bevaka:

"Situationen har inte blivit bättre efter den stora centraliseringen av polisorganisationen som ägde rum 2015. Den nya stockholmsbaserade supermyndigheten togs med stor majoritet i riksdagen och sedan dess är ingenting sig likt inom polisen. 

Massavhopp av kompetenta medarbetare, stora områden i landet som saknar polisbevakning och en total brist på samordning mellan den centrala myndigheten och det lokala markarbetet."


Gröning skänker en tanke till de ensamma poliserna i glesbygd och deras arbetsförhållanden:


"Jag måste också hylla de tappra poliser som trots olidliga arbetsvillkor försöker upprätthålla lag och ordning. Det blir förmodligen många timmar i bil, stress och en gigantisk övertid."


Den hetaste debatten har kanske ändå kommit efter gripandet och häktandet av en rappartist från USA. Blåljus har tidigare berättat hur YB-Södermalm blev avstängd från Twitter på grund av "suspekt aktivitet" sedan han förklarat det svenska systemet för president Trump. Martin Marmgren beskriver väl på sin facebooksida vilka politiska övertoner som gripandet och häktningen fått. Leif GW Persson har haft synpunkter på ett alltför ambitiöst polisarbete, och advokater har gått i taket på grund av långa häktningstider.

Där får advokaterna delvis medhåll av den pensionerade kriminalpolisen och debattören Anders Bergstedt, som på DN Debatt beskriver att det möjligtvis kunde finnas många andra, mer återfallsbenägna personer som borde sitta i häkte än just rapartisten...

Expressen tar i en ledare upp polisbristen och de politiska löftena om att vi ska bli 10 000 fler. Bland annat noterar tidningen att det inte är fastställt vilka de tiotusen är, poliser eller som tidningen skriver: tre poliser och 9997 konsultstrategutvecklare. anställs dessa har ju regeringens mål uppnåtts...
Tidningen konstarerar även att vi har en polistäthet som ur ett europeiskt perspektiv är låg och anpassad för en tid då Sverige var ett avsevärt lugnare land.
 
"Om Sverige hade tillhört de lugnaste länderna i Europa vore det ju en sak. Det gör vi inte. Vi ligger på fjärde plats i grenen inbrott och i elitskiktet vad gäller anmälda bilstölder per capita, enligt Eurostat. Svagheten för skjutningar och sprängningar i kriminella led är välkänd.

I fråga om mordfrekvens låg vi 2016 i samma härad som Bulgarien, Skottland, Slovakien och Kroatien. Dessa länder är i snitt nästan dubbelt så polistäta som Sverige, med 389 poliser per 100 000 invånare."

 

Tidningen noterar även att OM vi skulle lyckas bli 10 000 poliser till, är det tveksamt om det räcker med hänsyn taget till befolkningsutvecklingen som enligt prognoser ska fortsätta att öka ganska kraftigt, till 10 700 000 personer om fem år. Tidningens recept är att förbättra polisens verktyg och befogenheter. Detta eftersom "Allt måste göras för att få verksamma poliser att stanna kvar i yrket, locka lämpliga polisämnen till skolbänken och övertala dem som har bytt spår att komma tillbaka. Men det kommer inte att räcka."


Vad det där "Allt" som måste göras för att det ens ska bli möjligt att bli fler lämpliga poliser, beskrivs mer exakt i en debattartikel i Aftonbladet. Det är Benjamin Dousa, som är ordförande i MUF och född, uppvuxen och boende i Husby. Han är även ordförande i Rinkeby-Kista statsdelsnämnd, och har sannolikt hyfsad koll på förortsfrågor...


Dousa målar upp en dyster bild av tryggheten, där människor drabbas av bl a våld, skjutningar och utsatthet för kvinnor. Han noterar att mantrat att Sverige aldrig har varit tryggare inte fungerar längre - verkligheten har kommit ifatt och sprungit om den besvärjelsen. Han är kritisk att 232 miljoner tagits från polisbudgeten, pengar som var avsatta för att ge poliser högre lön.


Han skriver:

 

"Polistätheten i Sverige har sjunkit under flera år och tillhör nu bottenskiktet i EU, antalet invånare per polis är dubbelt så högt här som snittet. Det är fler poliser som lämnar yrket av andra skäl än pensionsavgång. Även om antalet platser till polishögskolan utökas blir det svårt att fylla dessa tomrum.

Polislönerna måste därför höjas. I takt med att lönerna har stigit för bland annat lärare har poliserna halkat efter. Sverige är det land i Norden där poliserna tjänar minst. I till exempel Danmark, vars löneläge annars kan jämföras med det svenska, har en polis i snitt 30 procent högre inkomst.

Lönenivån är en viktig faktor dels för att fler ska vilja utbilda sig till polis och dels för att få de befintliga poliserna att stanna kvar inom yrket i stället för att välja en mer lukrativ karriärbana. Ett fungerande polisväsende är grundfundamentet för rättsstaten och då duger det inte att deras löner skvalpar i bottenskiktet."

 

Dousa konstaterar att budgetsatsningar handlar om prioriteringar. Och att nu är det polisernas antal och löner som borde vara prioriterade. Han skriver:

 

"Samhället måste visa en större uppskattning för polisernas arbete vilket ett riktat lönelyft skulle vara ett tydligt tecken på. En ökning på 5 000 kronor i månaden per polis motsvarar ungefär en och en halv miljard per år."


Blåljus ser fram mot en intressant höst i polisdebatten.


Tommy Hansson 

 


 
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994