Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-10 07:10Alla poliser som har varit inblandade i samband med terrordådet på Drottninggatan under helgen, förtjänar allt beröm som de fått av allmänheten, politiker och media. Samtidigt har andra poliser fortsatt att jobba, för allas vår trygghet precis som vanligt. Rikspolischefen skriver ett särskilt tack, idag måndag.

Blåljus väljer  att publicera Rikspolischefens ord oavkortat.

"Poliser som springer mot, inte ifrån fara. Poliser som hjälper rädda och skadade människor. Poliser som bevakar platser under lång tid utan mat och vatten.

Koncentrerade och beslutsamma polisanställda

i nationella och regionala kommenderingar som samordnar, gör analyser och ger tydliga anvisningar. Kommunikatörer som påtalar vikten av öppenhet och säkerställer löpande information till medborgarna. Kvalificerade rättsliga analyser. Leverans av snabba IT-lösningar. Utredare som gräver vidare. Tysta och sammanbitna kollegor som nickar i samförstånd. Chefer som stiger fram och leder.


Under de senaste dygnen har alla kollegor direkt eller indirekt visat vad svensk polis är. Jag har sett det förut, exempelvis efter attentatet på Bryggargatan 2010 eller efter terrorattacken i USA 2001. Vi såg det också efter mordet på Anna Lindh och morden på våra kollegor i Malexander.

 

Allt har präglats av den kraftfulla beslutsamheten att här ska gärningsmännen gripas och det svenska folket ska skyddas och hjälpas. Skydda, hjälpa och ställa tillrätta. Som ni alla har levererat. Jag är otroligt imponerad och stolt över alla insatser som gjorts. Ett stort tack från mig som rikspolischef. Ni har min största respekt.

 

På gatorna har alla ni som jobbat mött det svenska folkets tacksamhet. Det kan vara blommor, uppskattande ord eller en kram från ett barn. I Stockholm har vi sett polisbilar täckta av blommor. Människor kommer fram till våra kollegor och berättar hur mycket vi betyder. Svensk polis gör skillnad när det gäller.

 

Jag har under helgen haft många kontakter med företrädare för regeringen, däribland statsministern men också kungen. Statsministern förmedlar sin och regeringens djupa uppskattning för vårt arbete och kungen och kungafamiljen lovprisar vårt arbete. Jag vill förmedla dessa ord till er alla i denna svåra stund då fyra personer avlidit och många är skadade.

 

Ni har alla gjort stor skillnad för det svenska folket.

Precis det som är skälet för oss alla att vara en del av svensk polis. Nu fortsätter vi arbetet med att slutföra utredningen om terrorbrott. Jag vet att den som kört lastbilen kommer att fällas till ansvar. Samtidigt kommer vardagen så sakta att komma smygande inpå oss. Då fortsätter vi vår gärning. Att göra skillnad för Sveriges befolkning. Varje dag, dygnet runt.

 

Återigen, ett stort och ödmjukt tack för era insatser!


Dan Eliasson

Även vår egen regionpolischef, Ulf Johansson, riktar sitt tack till sina poliser:

Han skriver på Intrapolis:

"Så kom den. Dagen vi försökt förbereda oss för sedan dådet på Bryggargatan 2010.

 

  

Fredag eftermiddag rammade en 39-åring en kapad lastbil i city. Det misstänkta terroristbrottet har skördat fyra dödsoffer och flera skadade. Ett fruktansvärt dåd, som vi har hanterat på ett föredömligt sätt.

Jag vill rikta ett varmt tack

till de medarbetare som genom sina modiga insatser i fredags och under helgen vidtog kraftfulla  förstahandsåtgärder på brottsplatsen, bidrog till att gripa den misstänkte gärningsmannen och förhindrade nya attentat. Under ledning av Erik Widstrand, Jan Evensson , Torbjörn Nilsson och Fredrik Bratt har kommenderingens uppgifter skötts med skärpa, snabbhet och professionalism.


Ni har också visat omtanke och empati med oroliga medborgare, som visat sin uppskattning för polisen på ett fantastiskt sätt dessa dagar. Bra jobbat!

Gensvaret från allmänheten, enskilda medborgare, statschefen och statsministern är också ett kvitto på vår att vår beredskap för och operativa slagkraft vid terrordåd, som vi steg för steg har byggt tillsammans under lång tid, är god. Och vi har byggt den.


Den satsning som vi har gjort i Stockholm inom ramen för terroristbekämpning (Argus) har varit helt nödvändig och stärkt oss i genomförandet av insatsen. Nu gäller det att vara uthållig i det fortsatta arbetet.

 

 

Jag har gett Erik Widstrand i uppdrag att säkerställa att vi fortsätter utvecklingen av Argus och vår förmåga att hantera terror även framöver.  Våra erfarenheter från dessa dagar ligger till grund för förslag på åtgärder, som går in i det utvecklingsarbetet.


Ulf"


Blåljus sällar oss till kören av hyllningar av Sveriges poliser. Vi gläds åt att ledning och Polisfacket tillsammans bidragit till att polisen hade en möjlighet att i detta omöjliga läge göra det som medborgarna förväntade sig av dem. Och mer än vad vi själva trodde var möjligt. Det berodde på ett särdrag hos poliser. När det blir riktigt allvarligt läge, biter vi ihop och jobbar på. Denna gång uppmärksammades och uppskattades det av folket och media. Men det sker dagligen i stort och smått.

 

Polisförbundets ordförande, Lena Nitz beskriver sina känslor i en intervju i SvD:

 

– Jag har haft förtroende för mina kollegor även när det stormat kring polisen, men när vi klarar av att både vara ödmjuka samtidigt som vi hanterar ett möjligt terrordåd så är kåren som allra bäst, konstaterar hon...


Idag på måndag morgon stod en av poliserna som jobbade i fredags eftermiddag utanför Åhléns varuhus. Han hade sin skyddsutrustning, sin MP-5a och hade stått sedan söndagkväll för att trygga lugnet. Nej, han hade inte arbetat oavbrutet. Faktiskt har även Polisfackets skyddombud jobbat hela helgen. Tillsammans med polisledningen har en prioritet varit att poliserna skulle få mat och vila. För att kunna ha en uthållig insats.

 

Men nu stod polismannen där och berättade om all kärlek och uppskattning som han som polis fått av stockholmare och andra. När vi stod och småpratade, gick två kvinnor förbi. De kommenterade att när alla sprang från terrorplatsen, sprang poliserna dit. Det kom en kvinna fram och kramade hans kollega. En tidningsförsäljare av Situation Stockholm, en sliten man, med rullator kom fram till oss och sade:


Fyfan vilket jobb ni gör. Tack.


Så ser vardagens hjältar ut.


Tommy HanssonGilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994