Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-07-03 10:20

Polisen låser in hundratals - Ändå ökar gängskjutningar

På Polisen.se går region Stockholm igenom hur framgångsrik polisen har varit när det gäller att stoppa gängkriminalitet, som bland annat ger avtryck i form av våldsdåd med skjutvapen mm.

Polisen berättar att bara i vår region sitter över 150 personer frihetsberövade, dessutom har 150 vapen tagits i beslag under första halvåret 2017, så då blir ju frågan om våldsvågen är stoppad.

Här gärna kriminologen Mikael Ryings som jobbar på NOA beskrivning av problemen med fler gängmord och hur polisens uppklaringsmöjligheter handlar om både resurser och hur hotbilden ser ut i utsatta områden.I radioprogrammet "I lagens namn", beskriver programmet hur ett mord kan påverka familj och andra berörda. Och hur polisen inte har resurser att hålla jämna steg med utvecklingen. Utvecklingen betecknas som en kraftigt nedhyvlad frukostost, och läget betecknas som katastrofalt. Frågan om anonyma vittnen aktualiseras, frågan är om vi har något annat val om utvecklingen kan vändas.Så här ser utvecklingen ut när det gäller mord och mordförsök med skjutvapen i region Stockholm. Mikael Ryding konstaterar att skjutningar i gängmiljöer sker till 90% i storstadsregionerna.

Fakta/Brott där skjutvapen har använts

Första halvåret 2017: 59 skjutningar, nio döda och 15 skadade.
Första halvåret 2016: 53 skjutningar, fem döda och 17 skadade.
Första halvåret 2015: 59 skjutningar, fyra döda och 28 skadade.
Första halvåret 2014: 42 skjutningar, fyra döda och åtta skadade.

Det känns som att både utredningar av grova brott, spaning mot gängmiljön, fler poliser i utsatta områden (klassade och inte klassade) är akuta. Det behövs poliser till allt detta och mycket annat, sexövergrepp på festivaler, politikerveckor här och där, drar också resurser. Och nästa år är det valår, då kommer polisen att ansträngas ytterligare.

Mikael Ryding beskriver situationen för de som utreder grova brott. Det har blivit oerhört många fler såna här brott. Man hinner helt enkelt inte med att utreda sånt här, det finns inte folk nog. Det kräver enorma resurser att utreda ett sånt här brott. Och när det kommer fler och fler ärenden in, då räcker resurserna helt enkelt inte till. Och ett mord leder till ännu fler.

Prioriteringarna blir svåra, när resurserna inte räcker till.

Kanske kan man tala om en akut polisbrist.

Även DN har uppmärksammat Polisens pressmeddelande.

Tommy HanssonGilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994