Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-08-16 11:30

Polisen ska ingripa mot brott inte hindras av elavbrott

Under tisdagseftermiddagen och kvällen inträffade flera grova brott i område Syd i region Stockhlm. Det var skjutningar först i Östberga, med efterföljande oroligheter vid Karolinska sjukhuset, och senare på kvällen en skjutning i Skarpnäck. Det kom även in ett larm om skottlossning i Botkyrka, och senare även i Björkhagen.

Man kan lugnt säga att poliserna hade fullt upp att göra. Men inte nog med det. Ungefär samtidigt som det första våldslarmet, om Östbergaskjutningen vid 15-tiden, blev polishuset i Flemingsberg strömlöst. Till att börja med fungerade reservströmmen, men snart gav även det upp, vilket enligt Polistidningen medförde att poliser och arrestantvakter blev inlåsta i arresten. Dessutom hindrade polisens tekniker att komma ut med sin bil, utan tvingades lyfta av grindarna till garageområdet. Strömmen kom inte tillbaka förrän vid kl 20, och under tiden hade poliserna en ansträngd situation.

Enligt Huvudskyddsombudet Robert Brindeby, som intevjuats av Polistidningen, finns det inget som talar för att strömavbrottet skulle ha ett samband med skjutningarna annat är rent tidsmässigt. Det är dock ingen bra situation för poliserna när ett elavbrott drar ut på tiden, konstaterar Brindeby.

De grova brotten under tisdagseftermiddagen och kvällen behandlas nu som en särskild händelse av polisen, vilket innebär att resurser kan tas från olika enheter för att följa upp dem. Däremot innebär det inte att det nödvändigtvis finns ett samband mellan brotten, annat än tidsmässigt. Parallellt kommer en genomgång med bland annat verksamhetsskyddet att genomföras för att försöka hindra att elavbrott får konsekvenser framöver och för att förbättra polisens beredskap.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994