Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-24 07:30

Polisens skydd vid terrorhändelse

Media har uppmärksammat att det skrivits tillbuds- och skadeanmälningar efter terrordådet på Drottninggatan. Vissa texter som publicerats, bland annat om ärtrör och overaller av zebrakött på lejonjakt, tycks vara från tidigare terrorhot. Och sedan dess har utrustning och utbildning blivit bättre, genom att polismyndigheten lyssnat på skyddsorganisationen. Med det sagt, finns en hel del som inte fungerat som vore önskvärt och som är ett krav enligt arbetsskyddslagstiftningen.

Visst får man ha en viss förståelse för att i hastigt uppkomna lägen, och när situationen inte ens är helt klar, kan all utrustning och all extra personal inte alltid vara 100 % rätt från början, även om det är målbilden. Det viktiga nu är att vi utan vilja att straffa någon eller hänga ut någon, samarbetar för att det ska bli bättre nästa gång det händer allvarliga och farliga situationer.

För det är så klart inte ok att poliser inte har rätt utbildning och skickas till de farligaste platserna. Eller att poliser i sin ambition att rädda människoliv och gripa gärningsmän blir skadade då de inte har bästa möjliga utrustning. Nu räckte det inte till, och ändå har Stockholm sannolikt ett bättre utrustnings- och utbildningsläge än övriga landet.

Huvudskyddsombuden, både nationellt och regionalt trädde i arbete med terrorhändelsen den 7 april efter bara minuter. Dessutom fanns det skyddsombud ute i verksamheten som också bidragit med erfarenheter. Men, som Roger Östergren, vårt regionala huvudskyddombud i Region Stockholm framhåller: Det är polisernas arbetsskade- och tillbudsanmälningar som ligger till grund för krav på förbättringar. Det arbetet har redan inletts, ledningen i Region Stockholm är helt införstådda med problematiken. Arbetsmiljön är ett arbetsgivaransvar, och ett gemensamt intresse. Skyddsombud har drivit fram åtgärder tidigare som varit kostsamma och det går så klart ut över andra satsningar när budgeten sätter gränser. Men det kan inte nog betonas att vi fortsätter att skriva tillbudsanmälningar - så att vi kan bli bättre och jobba säkrare.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994