Publicerat 2019-08-29 14:20

Poliser firades på polisens dag. Inrikesministern fick munk.

Polisens dag firades på tre platser i region Stockholm. I polisområde Nord deltog Polisförbundets ordförande Lena Nitz, i Syd (Södertälje) Förbundets vice ordförande Tomas Stjernfeldt, som även var med på Norrmalm när firandet fick finbesök av inrikesminister Mikael Damberg. Det fanns munkar åt alla på plats, och en del blev även över till polishjältar som gick i tjänst efteråt.

Tomas Stjernfeldt berättade om hur han ser på framtiden för Sveriges poliser. En rimlig lönesättning, är en förutsättning för att rekrytera nya poliser och få fler poliser att stanna kvar i yrket.
 
Mikael Damberg, beskrev även han kommande satsningar på polisen för att få myndigheten att växa med 10000 anställda till 2024. Ministern beskrev målet som att personalmixen skulle vara ungefär som idag mellan poliser och civilanställda, men att sannolikt fler skulle vara mer specialiserade.
 
Damberg menade även att både polisutbildningen och kraven på blivande poliser borde vara minst på dagens nivå. I framtiden borde dock polisutbildningen bli ännu mer kvalificerad, men det är inte aktuellt i dagsläget.

Något som många ville fråga om var hur regeringen skulle finansiera utbyggnaden av Polismyndigheten. Damberg  beskrev att det finns en tydlig planering, men att han inte kunde föregripa budgetförhandlingarna mellan regeringen och stödpartierna. Han förklarade dock att han uppfattar att den senaste tidens allvarliga brott gjort att förståelsen för att polisen behöver resurser är brett spridd bland riksdagens partier.

Hur viktig budgeten för polisen är för yrkets attraktionskraft ger Polistidningen en tydlig bild av, där Polisförbundets förhandlingschef, Niklas Simson beskriver att framtidens polislöneökningar är beroende av politiska beslut som ska fattas inför framtiden, i första hand nu höstbudgeten. Även om vi och Polismyndigheten är överens om att det behövs mer pengar så gäller det att regeringen föreslår det. Får vi inte mer pengar så går det inte att sätta högre löner, säger Niklas Simson.

Det är värt att notera att ganska många polishjältar i uniform inte kunde delta vid fikamötet, då de var kommenderade till fotbollsmatch, mellan AIK och Celtic.
 
Inrikesministern berättade att även han ämnade besöka den tillställningen under kvällen. Några av de uniformerade poliser som kom och ville fika, fick springande lämna för pågående händelser som inte kunde vänta.

Citys polisområdeschef Erik Widstrand fanns också på plats och tyckte så här om Polisens dag:
Erik Widstrand- Intressanta diskussioner,  i många frågor tycker vi helt lika, om än med olika perspektiv. Till exempel lyfter också jag - i mina forum - min åsikt om att poliser i Stockholm behöver tjäna mer på grund av b la högre levnadskostnader.

Polisens dag gav också andra spinoffeffekter. Munkarna gav så klart genomslag i media, de flesta uppfattade den lätt ironiska symboliken. Som Limpan som på Norrmalm njöt en munk efter 40 års tjänst som polis. Men det fanns även andra polisfrågor som togs upp i media.
 
Centerpartiet föreslår en poliskommission för långsiktig polispolitik och finansiering av polissatsningen, precis som Polisförbundet krävt länge. Fast Centern kallar det Trygghetsberedning.
 
Kungahuset uttalar sitt explicita stöd till Polisen efter den senaste tidens skjutningar, ”Den oro som dessa dåd väcker hos allmänheten delas av mig och min familj. Vi vill uttrycka vårt deltagande med drabbade och samtidigt framföra vårt stöd till polisen och andra myndigheter i deras fortsatta arbete.”

Och Polisförbundets undersökning visar att med rätt förutsättningar skulle ungefär dubbelt så många unga människor kunna tänka sig att välja polisyrket. Bland annat den frågan tas upp i SR P4-klippet nedan.Den politiska hösten har bara börjat. Enligt media pågår budgetförhandlingar för fullt i regeringskansliet. Tänk om våra politiker skulle ge polisyrket rätt förutsättningar? Eller vad krävs för det?

Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994