Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-01-31 09:20

Poliser jobbar på med usel lön - varför?

Blåljus har noterat två olika inlägg i polisdebatten, skrivna med två helt olika infallsvinklar. Det ena är skrivet av Martin Melin, och beskriver hans utveckling som polis och varför han (trots allt) älskar polisyrket. Det andra är skrivet av Farstapolisen Fredrik Marklund, och har en mer kritisk infallsvinkel.

Martin beskriver på Facebook polisyrkets utsatthet, den usla lönen och att ledningen inte alltid fungerar optimalt. Men att kårandan och kollegialiteten mer än väl uppväger. Det behövs dock många fler poliser som stannar kvar längre i den yttre tjänsten längre för att vända utvecklingen i Sverige, noterar han. Många som kommenterat inlägget på Facebook, menar att det kanske är den bäst formulerade rekryteringsannonsen för yrket någonsin - eftersom den är baserad på verkliga erfarenheter.

Fredrik för sin sida,
beskriver i Expressen debatt sina känslor inför politiker och polischefer med Dan Eliasson i spetsen som låtit utvecklingen gå så långt att Fredrik själv fick se effekterna av att en handgranat sprängt ihjäl en oskyldig människa i Vårby Gård. Nu räcker det inte med sociala insatser, fritidsgårdar och andra patentlösningar, enligt Fredrik som skriver:

Vill regeringen behålla poliserna inom kåren och dessutom att platserna på polishögskolan ska fyllas med kvalificerade personer, finns det bara ett sätt att lösa problemet. Det stavas lön!

Blåljus noterar att trots de väldigt olika tonfallen och infallsvinklarna, blir båda polisernas slutsats densamma. Ska vi klara av att rekrytera de poliser som krävs och behålla de erfarna poliser som vi så väl behöver, måste polisyrket betalas efter vad det är värt.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994