Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-03-12 13:20

Poliser och vakter räddade skottskadad

Det var i samband med att två personer blev skjutna utanför en hamburgerrestaurang i Kista i lördagskväll, som poliser och vakter inledde vården på det svårast skadade brottsoffret. Enligt ambulanspersonal var den insatsen sannolikt skillnaden på liv eller död, utan hjälpen hade den skjutne sannolikt förblött. Så här skriver bitr LOPO.chefen om händelsen på facebook.

"Igår räddade polis tillsammans med ordningsvakter sannolikt livet på en skottskadad person i Kista. En person som utan deras handlingskraftiga och snabba åtgärder troligtvis hade varit död nu.

Vi beskylls ibland för att jobba emot området istället för med det. En villfarelse som jag sörjer då jag känner mina kollegors inställning väl.

Jag hoppas att detta inlägg dels skapar förståelse för det svåra och tuffa jobb våra poliser och ordningsvakter har och dels visualiserar våra polisers ständiga strävan för ett tryggare Järva.

Mina tankar går idag till alla de som utsatts och då menar jag även de som tvingats bevittna detta hänsynslösa våld.

Jag är också stolt polis. Stolt över den senaste tidens goda arbete med flertalet frihetsberövade i pågående mordutredningar. Alla vapenbeslag. Alla knarkbeslag men framförallt stolt över de som jobbade igår.

Christoffer Bohman
Bitr. Lokalpolisområdeschef
Rinkeby"

Även SVT har fått kommentarer från Christoffer, där han berättar att de poliser som jobbar i Järva får inte alltid den tacksamhet de förtjänar. Det finns krafter i området som inte tycker att det är okej för människor att prata med polisen, vilket leder till en tystnadskultur på gator och torg som gör att många är oroliga för att prata med oss.

Han berättar vidare för SVT att han vill visualiera vilket svårt och tufft jobb poliserna har i området, då är det viktigt att visa alla goda krafter att polisen finns i området till skydd för de boende.

polisen.se berättas samtidigt, att det hittills i år skett 18 skjutningar i Stockholms län, marginellt färre än samma tid 2017. De två skjutningarna ovan är inte medräknade i de 18. Regionpolischefen i Stockholm Ulf Johansson berättar att polisen i region Stockholm arbetar riktat för att minska antalet skjutningar. Vi ser nu en minskning men det är för tidigt att tala om något trendbrott. Vi arbetar vidare långsiktigt för att bryta våldskurvan. I hela regionen görs ett engagerat arbete för att minska tillgången på illegala vapen samt för att få bort narkotikan som är en inkomstkälla för de kriminella nätverken. Det arbetet fortsätter, enligt regionpolischefen.

Blåljus är likt närpolischefen stolt över de insatser poliserna, ordningsvakter och räddningstjänst gör för att bekämpa brott, trygga områden och rädda liv. Vi vet att ni gör ert yttersta även under svåra omständigheter.

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994