Publicerat 2019-04-10 14:10

Poliser för poliser

Varför finns det ett Polisförbund? Vad är det för mening med en särskild fackförening för just poliser? Behöver verkligen poliserna sluta sig samman på det viset? De frågorna besvaras väldigt tydligt i Polisförbundets nya kampanj, som behandlar hur förbundet kan förhandla för medlemmar, trygga arbetsmiljön eller ge utsatta poliser rättslig hjälp, bland annat.
 
I kampanjen finns tre korta, sanna filmer direkt ur verkligheten med exempel på när poliser fått stöd eller skydd av Polisförbundet. Dessa exempel kan mångfaldigas, Polisförbundet lyckas inte sällan påverka arbetsgivaren till goda beslut, om utrustning, utbildning eller annat, och gör arbetsgivaren rätt, bråkar vi inte eller trumpetar ut allt vi lyckats med.
 
I andra fall, måste vi ta till andra metoder, något som huvudskyddsombudet Robert beskriver: När Robert var ny som skyddsombud var skyddsvästar ingen självklarhet. Först efter ett par års kamp mot arbetsgivaren och med stöd hos Arbetsmiljöverket fick tunnelbanepolisen – och därefter alla poliser i yttre tjänst – lätta skyddsvästar på 1990-talet.

Robert har fortsatt som huvudskyddsombud och tagit polisanställdas arbetsmiljö på största allvar. Han är ett exempel på ett aktivt och stridbart skyddsombud. "Lyssnar de inte på mig, får de höra av Arbetsmiljöverket och då får jag rätt i alla fall"...
 
Ett annat exempel på aktiva skyddsombud är vid en vapenamnesti när allmänheten skulle lämna in vapen lite hipp som happ i polisreceptioner. Var vapnen oladdade? Hade mottagaren rätt utbildning? Finns det skydd för vådaskott? Frågorna var många och svaren svävande och huvudskyddsombudet i City förordnade om skyddsstopp. Det var inte populärt hos arbetsgivaren som tvingades ordna säker inlämning på särskild plats, och på ett säkert sätt. Arbetsgivarens kritik tystnade dock när ett vådaskott som lyckligtvis inte skadade någon brann av i taket på receptionen vid inlämning av ett vapen i Falköping, kort därefter. Mer om arbetsmiljö här.

Som bekant förekommer det att poliser attackeras på jobbet. Domstolar brukar då hävda att poliser ska ha en beredskap på att bli slagna, spottade på eller hotade, och att de därför inte blir lika kränkta som andra. (med hänvisning till rättspraxis) Men när en polis blir attackerad i hemmet då, ska den polisen har rätt till bästa möjliga juridiska stöd?

Carl blev hotad i sin bostad av en kriminell beväpnad man, som krossade fönster i huset... Domstolen nekade honom målsägandebiträde. Han berättar att den rättshjälp han fick av Polisförbundet var väldigt värdefull för honom och har bidragit till att han kunnat fortsätta jobba som polis på ett tryggt sätt. Mer om Polisförbundets juridiska stöd för medlemmar här.Polismyndighetens sätt att värdera medarbetares arbetsinsatser eller funktioner kan leda till stor frustration bland de berörda. När Boel blev gruppchef i Göteborg city reagerade hon på att hon hamnade bland de lägsta i lön, trots att hon har dubbel kompetens som både jurist och polis. Därför vände hon sig till Polisförbundet.Om vad du bör tänka på innan du byter arbetsuppgifter här.
 
Har Du själv som polis haft nytta av Polisförbundet och vill berätta om det? Kontakta din fackliga företrädare så kan vi - om Du vill - använda även din
berättelse!

Tommy Hansson med material från Polisförbundet
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994