Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-28 12:10

Poliser ska inte behöva tåla vadsomhelst

Rikspolischefen har åter skrivit ett veckobrev till medarbetarna (främst). Han finner en del att glädjas åt, men ser även att det kan gå att missförstå det mesta. Som när han framhåller att polisen inte ensam kan vrida utvecklingen rätt i utsatta områden - det måste samhället göra tillsammans.Ur veckobrevet:


"Låt mig inleda med ett glädjande besked. Riksdagen gjorde i förra veckan ett tillkännagivande om att poliser inte ska behöva tåla vad som helst i tjänsten. Rent konkret betyder det att riksdagen uppmanar regeringen att utreda vilka lagändringar som krävs för att poliser inte ska behöva stå ut med att bli misshandlade eller spottade på. Jag välkomnar verkligen detta första steg för att ändra hur vi ser på och ersätter kollegor som kränks i arbetet.

 

Polisfrågorna har en längre tid legat högt på den politiska agendan. Flera partier har aviserat stora satsningar. Det är välkommet och understryker samsynen mellan de partierna och över blockgränsen om behovet av mer resurser för att stärka svensk polisen. Men det är viktigt att komma ihåg att ett utspel är ett löfte som i slutändan måste omsättas i förslag från regeringen eller en majoritet i riksdagen för att sedan bli riksdagens beslut. Tydligare besked kommer i regeringens budgetproposition i mitten av september. Innan vi får formella beslut om resursförstärkningar för de kommande åren är det svårt att sia om takten i tillväxten av organisation, men jag är hoppfull.

 

För 2017 gäller att regeringen föreslår riksdagen att polisen ska tillföras 700 miljoner. Som ni alla vet har vi sedan början av 2016 anställt fler än 1500 ytterligare civilanställda i ett läge när vi inte hade full finansiell täckning för det. Det var nödvändigt för verksamheten och genomförandet av vårt uppdrag. De 700 miljonerna kommer att täcka kostnaderna som dessa rekryteringar medfört."

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994