Publicerat 2019-08-22 09:30

Poliser stoppade mopedist med plåtmetoden. Inget åtal.

Som bekant har det ibland sina sidor att som polis ingripa i särskilt utsatta områden. Det fick en polispatrull i Skäggetorp, Linköping, erfara en torsdagkväll i början av augusti när de efter ett ingripande upptäckte att någon hade krossat sidorutan på radiobilen. I anslutning till händelsen fann poliserna ett par misstänkta som skulle gripas, misstänkta för skadegörelsen.

När poliserna skulle gripa männen uppstod tumult och poliserna använde OC-spray. Detta hindrade inte de misstänkta för skadegörelsen att dra från platsen. Dock återkom de efter en stund, nu på en moped och försökte provocera poliserna. Poliserna körde med radiobilen mot mopeden i fråga och när dess förare försökte köra från poliserna, träffade polisbilen mopeden som föll omkull och gärningsmännen kunde gripas efter en språngmarch.

En av de gripna blev delgiven misstanke om skadegörelse, olovlig körning och våldsamt motstånd. Ingripandet föranledde Polismyndigheten att anmäla händelsen till Särskilda Utredningar för att utröna om poliserna agerade korrekt vid ingripandet mot mopedföraren. Alla anmälningar mot poliser har en chefsåklagare från särskilda åklagarkammaren som förundersökningsledare. Ofta kan utredningar av denna art dra ut på tiden, ibland i åratal. Dessbättre blev det inte fallet i detta ärende. Chefsåklagaren berättar för SVT, att hon har tittat på filmen och anser att prejningen har utförts inom ramen för polisens rätt att använda våld.
Därmed väcks inget åtal mot poliserna.

Det förekommer en diskussion på Twitter om händelsen, och en del poliser har synpunter som Blåljus finner intressanta. Exempelvis: "Poliser som rammade moped frias från misstankar.  Bra. Rammning ska naturligtvis ske återhållsamt men vill man inte ha en helt tandlös polis måste det vara tillåtet få sätta ner foten rejält också om det krävs." och "Vi har extremt mycket problem med kriminella på mopeder. De har mer eller mindre varit untouchable på moped tills nu. Är det möjligtvis så att vi kommit ett steg närmare att kunna göra något åt detta?"

Blåljus vill betona, att det alltid måste finnas en proportionerlighet mellan ingripandet och det brottets allvarlighet. Risken för allvarlig skada på misstänkta och eventuella passagerare måste därvid beaktas. Bland annat har JO uttalat sig upprepade gånger kring liknande händelser. Med det sagt, är vi så klart nöjda och lättade över att åklagaren kommit till ett klokt och rimligt beslut så snabbt!

Problemet med mopeder och hur de ska stoppas, har vi diskuterat på Blåljus i decennier. Bland annat här och här,
eller ett mer omfattande resonemang här

Tommy Hansson


Gilla sidan:
TIPSA FRAGA

wwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994