Publicerat 2018-10-26 14:00

Poliserna behöver fler kollegor

En helt ny, och en gammal ärrad polis. Regionpolischefen Ulf Johansson berättar i en rekryteringspod om hur det är att vara och bli polis. När Ulf blev polis, var det Polishögskolan i Sörentorp som gällde, nu är det annorlunda. Sara Nilsson, kommer från Linnéuniversitetets polisutbildning, och berättar att utbildningen nu är blandad kompott, poliselever och andra studenter. Det finns dock fortfarande lokaler för exempelvis skytte och möjligheter att köra polisbil i anslutning till utbildningen.


Hur är det att gå polisutbildningen och arbeta den första tiden som nyutbildad polis? Lyssna på podden med regionpolischefen i Stockholm Ulf Johansson, i samtal med Sara Nilsson, som har arbetat i fyra månader som polis på Gotland. Sara jobbar i radiobil på Öjn, både på uppdrag från polisradion och på egna jobb.

 

- Vi behöver mångfald inom polisen. Antagningskraven är en grundnivå, men vi behöver alla olika typer av människor. Ska en polisorganisation lyckas med sitt jobb, då måste vi spegla samhället. Så därför är alla välkomna att söka. Jag tycker verkligen man ska göra det om man tror det skulle vara en rolig uppgift och att man skulle bli en bra medarbetare hos oss, då ska man definitivt söka, säger regionpolischef Ulf Johansson.

 

- Det är världens roligaste jobb, man får hjälpa människor och ingen dag är den andra lik, säger polisen Sara Nilsson, som sökte till polisutbildningen två gånger och däremellan jobbade som flygvärdinna. Som flygvärdinna var det inte ofta något allvarligt eller farligt hände, men som polis gäller det att vara mentalt förberedd och tränad, konstaterar Sara i Poden. Hon kanske kommer att vidareutveckla sig inom yrket, men har ännu inte bestämt sig för i vilken riktning. Blåljus hoppas att Karriär och Utvecklingsvägarna kan få henne att jobba kvar ute många år, om hon känner att hon passar för det.

 

Den positiva kårandan inom polisen är väldigt viktig för trivseln, noterade Ulf bland annat. Han hoppas att polisernas löneuppgradering kan komma att göra det tillräckligt attraktivt att bli polis eller att återvända till polisen. Han kommer att jobba hårt för att höja polisernas grundlöner till en konkurrenskraftig nivå.

 

Samtalet leds av Varg Gyllander, chef för polisens mediecenter i region Stockholm.

Musik i detta program
Title: Orderly
Artist: Kevin MacLeod


 

Sök polisutbildningen

Ansökan är öppen mellan 5 - 30 november.

Här kan du läsa mer om polisutbildningen och hur du ansöker.

 

Blåljus önskar Sara lycka till med yrket, hon är efterlängtad och verkar ha huvudet på skaft. Må hon få många nya duktiga kollegor i framtiden!

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994