Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-08-03 10:50

Polisförbundet och Pride

Polisförbundet går ut med ett upprop om att delta i PrideParaden nu på lördag under Förbundets fanor. Det är en fin tradition att Polisförbundare, civilanställda och polisledning går sida vid sida under paraden för att visa enighet om att alla ska kunna älska vem de vill. En av de som engagerat sig genom åren för den rätten, är Robert Sollare, som på det sättet gett fördomsfriheten ett ansikte.

Så här skriver Polisförbundet på sin hemsida, och det ställer vi på Blåljus så klart upp på.

"Medlem och nyfiken på att hänga med oss i paraden på Stockholm Pride lördagen den 5/8? Anmäl dig till: cbd[at]polisforbundet.se så får du mer information om tid och plats med mera.


 

Polisförbundet finns under veckan på plats i i Prideparken och på seminarier i Pride House.

Varje år bjuder Polisförbundet in fyra förtroendevalda att delta för att sprida kunskap om HBTQ-frågor till olika delar av landet. I paraden går vi tillsammans med Polismyndigheten för att visa att vi står upp för allas lika värde. Människovärdet och lika rättigheter är en av grundbultarna som den fackliga verksamheten bygger på:

 

”Polisförbundet är en partipolitiskt obunden facklig organisation, som med utgångspunkt i grundläggande demokratiska principer i samhället och allas lika människovärde, företräder medlemmarna och för deras talan i gemensamma fackliga, ekonomiska, sociala och intellektuella intressefrågor.”

(Ur Polisförbundets stadgar)

Tre anledningar att gå med oss i paraden:

Wow-känslan

Paraden är en fest och att gå där tillsammans med uniformerade poliser är en upplevelse i sig (som fackliga bär vi istället tröjor med Polisförbundets logga, men vill du gå i uniform, se beslut på Intrapolis). Publikresponsen brukar vara på topp när poliserna passerar folkhavet.

Visa att du värnar kollegornas arbetsmiljö

Alla ska känna sig välkomna till jobbet, men inte alla vågar vara öppna fullt ut med vem de egentligen är. För den som tvekar att vara öppen med sin läggning är det betydelsefullt att du visar ditt stöd.

Visa att du värnar alla brottsoffer

Alla ska känna sig trygga med att anmäla till Polisen om de utsatts för brott. Brottsförebyggande rådet, Brå, bedömer att mörkertalet för hatbrott är stort. Medverkan på Pride är ett av flera sätt att visa att du som polis finns till för alla utsatta medborgare.

 

Fakta

Vad står HBTQIA för?

Homo-, bi. Trans-, queer- och intersexpersoner och asexuella.

Vad står queer för?

En syn på samhället som ifrågasätter könsnormer och sexuella normer, eller ett sätt att leva utan att låta sig hindras av dessa normer. Alltså både ett synsätt/och eller identitet.

 

Vad är Pride?

Pride firas över stora delar av världen. Det var ursprungligen en manifestation till minne av den amerikanska gayrörelsens födelse i New York i juni 1969. Kravaller uppstod då HBTQ-samhället gjorde motstånd mot polisens trakasserier. Kravallerna pågick i tre dygn, och har inspirerat till de folkfester som Pridefestivalerna blivit idag. Pride betraktas även som en politisk aktion, ett ”safe space” och ett diskussionsforum etc."

 

Tommy Hansson

 

 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994