Publicerat 2019-05-17 22:10

Polisförbundets förslag om norska poliser i Sverige välkomnas

Polisförbundets förslag om att anställa arbetslösa norska poliser för att bidra till att lösa den akuta svenska polisbristen, föll inledningvis inte i så god jord. Polismyndigheten noterade att det inte finns några sådana planer, och att det krävs svenskt medborgarskap för att vara polis i Sverige.
 
Men det norska Polisförbundet, och norska polisstuderandeförbundet, är mer positiva. Beroende på svårigheterna att få anställning inom norskt polisväsende, finns det nyutbildade poliser som är beredda att jobba gratis för att få erfarenhet, enligt dem. Medvetenheten finns dock om att det är mer vapen i Sverige och oftare skarpare lägen. Detta verkar inte avskräcka våra norska kollegor. De ser det snarare som en möjlighet att snabbt få erfarenhet från skarpt polisarbete.
 
Inrikesminister Mikael Damberg uppmanar Polismyndigheten att ta förslaget på allvar, allt måste göras för att få fram fler lämpliga poliser så fort som möjligt inför att vi ska vara 10 000 fler polisanställda 2024. Eva Nordmark, TCOs ordförande, kallar förslaget från Polisförbundet för konstruktivt och klokt.
 
 
Blåljus noterar intresset från Norge och inrikesministern. Vi har även läst om förslaget i DN, och noterat en kommetar i kommentarfältet från Victor Andersen. Han skriver insiktsfullt om hur Polismyndigheten skulle rekrytera norska poliser:
 
"Hej det var från polismyndigheten i Sverige, skulle du vilja komma hit och jobba för hälften av vad du skulle tjäna hemma i Norge? Vi kommer placera dig på vår nybyggda station i Kista där du kommer jobba nära lokalbefolkningen. Bostad är det dock lite svårare med så du bör äga en bostad i Norge du kan sälja innan du kommer hit så slipper du pendla 2 timmar till jobbet..."

Sanningen är väl snarast, att hade svensk polis haft rimliga löner, skulle Polisförbundet aldrig ha behövt komma med detta förslag. Då hade platserna på polishögskolorna varit fyllda med lämpliga blivande poliser. För många drömmer om att bli polis, men vill ha en lön att leva på också. Då hade färre poliser lämnat yrket och de som gjort det hade sökt sig tillbaka i större omfattning. Men nu får vi hoppas på vårt brödrafolk och deras välutbildade poliser. Hoppas de har råd att hjälpa oss.
 
Tommy Hansson
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994