Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-08-01 09:50

Polisfrågan kan avgöra valet 2018

I skuggan av "Transportstyrelsegate", bubblar polisfrågorna i svenska tidningar. Och undra på det. Vi har fått en ny polisminister, som redan beskriver sin vilja till kommande satsningar. Men frågan är fortfarande, hur fler poliser och ett tryggare samhälle i en ny tid kan bli möjligt.

Det är självaste Leif GW Persson som i Expressen analyserar Sveriges polisproblem och som tror att polisfrågan rent av kan avgöra valet 2018. Han menar att det kan handla mest om en ledarskapsfråga, och det kan så klart diskuteras, det finna ett antal andra faktorer som förklarar varför polisen fungerar som den gör. Det diskuteras bland annat på Ledarsidorna.se där en något bredare bild ges, om hur samhällskontraktet urlakas när polisen fallerar.

SvD fortsätter sin gedigna granskning, nu med fler reportrar än Frida Sundqvist, som undersöker tillståndet inom polisen. Tidningen talar som Leif GW om bristande ledarskap, men lägger till faktorer som för låga straff och för dyr och dålig kriminalvård. Tidningen har med exakt grafik i tidigare artikel illustrerat problemens bakgrund, bland annat att polistätheten i Sverige är låg i ett internationellt perspektiv. Artikeln finns dessvärre bakom en betalvägg, men noterar bland annat att det fanns flest poliser i Sverige toppåret 2010. Då fanns det 216 poliser per 100 000 invånare. I dag ligger den siffran på cirka 200 poliser per 100 000 invånare. Då har tidningen inte ens tagit hänsyn till brottslighetens eskalering, med exempelvis skjutningar, terrordåd och oidentifierade grova brottslingar som ständigt återkommer utan påföljder. De färre poliserna jobbar i en ny verklighet.

Hur det ser ut idag och vilket stöd poliserna har från politikerna framgår med tydlighet i detta inslag från Studio Ett. YB-Södermalm och Christian Frödén berättar hur verkligheten ser ut för utsatta och kriminella barn och ungdomar och för de brottsoffer som kommer i deras väg. Varken vår nya inrikesminister, eller barnministern kunde vara med i inslaget. Men den ansvariga för ungdomsvården i Stockholm, Socialborgarrådet fick uttala sig.Problemet med brottsliga Marockaner som kommer till Sverige, skulle vara löst tidigt i våras, genom svenskt stöd på plats, men uppenbarligen fungerar det ännu inte. Frågan om det finns tillräckliga resurser för att tvångsvårda de som ha det behovet blev inte besvarad. Inte heller diskuterades möjligheterna att återsända grova brottslingar till Marocko mer skyndsamt.

Expressen skriver idag en ledare, där fingret sätts på den springande punkten. Polisyrket är hårt, med risker för våld, och många gånger tröstlöst. Visst känns det belönande när en polis kan gripa en rånare som utsatt en människa för en kränkning som kan vara livsavgörande. Men det känns lika tröstlöst när samma gärningsman återkommer dag efter dag trots grov brottslighet och extrem utsatthet.

Expressen skriver:

"Enligt uppgifter till Svenska Dagbladet finns det till och med före detta poliser som har sökt civila tjänster inom polisen för att få högre lön. Det är lätt att förstå varför; en polis som har jobbat i runt sex år tjänar 28 000 kronor i månaden, en civilanställd har en ingångslön på 33 000 kronor.

 

Polisernas usla löneläge är inte bara ett hån mot poliskåren, det är potentiellt farligt. Statens hårda kärna kommer att vittra sönder om polisbristen fortsätter att öka. Därför måste man erbjuda poliser mer marknadsmässiga arbetsvillkor, framför allt högre lön. Det är den enda chansen att få tillbaka dem som har slutat och få fler att stanna kvar. Poliser som arbetar i utanförskapsområden förtjänar särskild kompensation i form av hardship-tillägg.


Trygghet i en ny tid? 

Socialdemokraterna har talat mycket om ”Trygghet i en ny tid” det senaste året, en avdammad slagdänga från Tage Erlanders tid. Morgan Johansson (S), som tog över Anders Ygemans portfölj så sent som i torsdags, utlovade i helgen 10000 fler poliser till 2025.


Så länge polisernas villkor inte förändras kommer det att förbli valfläsk."


Denna ledare i Expressen var så bra att vi citerar lite längre än brukligt.


Blåljus och Polisförbundet vet vad som krävs. Nu har den nye inrikesministern chansen att agera för att göra Sverige tryggt på riktigt. Innan valet. Det är dags att börja med höstbudgeten. Alternativet kan bli kostbart, politiskt, men framför allt för ett ökande antal brottsoffer. Nu räcker det inte med ord, det krävs handling.


Tommy Hansson


 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994