Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-07-01 19:50

Polisfrågor i Almedalen när Kristersson talade

Sveriges Radio gör månatligen en mediemätare av den politiska temperaturen, i media och i sociala media. Där visar det sig att frågor kring lag och ordning minskat, medan frågor kring det politiska spelet inför valet och migration och integration fått ett ökat intresse.

Exempelvis har lag och ordning minskat från 17% till 12 % på Twitter och Facebook när mars - april jämförs med maj - juni. I media sjönk samma ämne från 28% till 19% när samma tider jämförs...

Av det märktes det dock föga i Ulf Kristerssons partiledartal på Moderaternas dag i Almedalen. Han talade bland annat om nya hårdare lagar mot gängbrottslingar, men även förbud mot att engagera sig i extrema våldsbejakande organisationer av olika slag som sprider hot och hat.

Men det avsnitt av talet som drog ned de kraftigaste applåderna, var avsnittet om poliser, där han beskrev vad som krävs för att få fram fler poliser. Dessutom hyllade han alla de poliser som skyddar demokratin och medborgarna i vardagen. Så här sade Ulf i Almedalen:


"Sverige behöver fler poliser. Och här har vi en lång väg att gå: Polistätheten är
  nu den lägsta på tio år. Platser står tomma på polishögskolorna, även i höst. Det  
är för få kvalificerade sökande.
 
Polisyrket måste därför bli mer attraktivt. Fler måste vilja bli poliser och fler vilja stanna kvar i yrket. Fler poliser som har slutat måste också vilja komma tillbaka.
 
Bättre betalda poliser. Bättre utrustade poliser. Och poliser som får själva
polisutbildningen betald. Just precis detta har vi också föreslagit.
 
Men det handlar ytterst om respekt för polisyrket. Att samhället aldrig accepterar
hot, kränkningar och våld mot de kvinnor och män som i uniform försvarar vår
demokrati. Att vi står upp för dem i deras svåra jobb.
 
Svenska poliser skyddar oss just nu – här i Visby. Och när vi härifrån går ut på stan, efter mitt tal. De poliserna – och alla deras kollegor – förtjänar vår respekt, och vår tacksamhet.

Så hade ni bara tänkt applådera en enda gång under den här kvällen, så gör det
nu – för våra poliser. (kraftiga applåder som närvarande polisier verkade uppskatta !)
 
Den applåden hördes ända till Justitedepartementet och till Kungsholmen i Stockholm, det är ni verkligen värda, avslutade Ulf Kristersson polisdelen av sitt tal.
Hela talet kan ses här.

 
Tommy Hansson

Gilla sidan: