Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-02-19 09:20

Polisinsatser som gör skillnad

Media har de senaste dagarna uppmärksammat att polisen har kraftsamlat och med insatser som varit så välplanerade att de rent av fått egna namn, rensat i kriminella kretsar. Blåljus berättar även om ett ärende med ett mycket grovt sexuellt övergrepp mot en kvinna, som inte fått samma uppmärksamhet.

Först ut var polisen i region mitt, som under namnet Lynx genomfört en rejäl rensning bland sitt kriminella klientel. Inte mindre än 48 husrannsakningar har genomförts och 53 personer har frihetsberövats. Regionchefen Carin Götblad beskriver att det är mycket grov brottslighet som polisen slagit till mot. Hon säger till DN att det bland annat handlar om mord som har inträffat i närtid. Här har vi människor som inte backar för något. Man gör precis allt eftersom det rör sig om mycket stora pengar. De narkotikatillslag som vi har gjort i Uppsala före nyår saknar motstycke.

Under insatsen Lynx har polisen i region Mitt beslagtagit ecstasy, amfetamin och kokain, för tiotals miljoner kronor, vapen av olika slag, bland annat pistoler och en handgranat och en mängd märkeskläder. Artikeln i DN låter ana att kriminella kretsar i regionen känner sig lite pressade nu.

Carin Götblad beskriver vilken ansträngning insatsen innebär för polisen för DN:

"Det är ingen hemlighet att polisen inte har de resurser som vi behöver. Så är det. Därför samlar vi oss till sådana här koncentrerade tillslag och tar då ett stort antal ärenden som vi har liggande. På det sättet ska även lilla Söderhamn få känna att de några gånger om året har de muskler som de behöver."

Man kunde tro att alla region Stockholms krimnella valt Uppsala med omnejd för sin verksamhet, så bustätt som det verkar vara där. Men, uppenbarligen har vi kvar att göra även i vår region, vilket Expressen berättar om. Under söndagen gjordes ett tillslag i Hallunda, varvid polisen grep tre personer och beslagtog mängder av handgranater, skarpladdade automatvapen, pistoler, ljuddämpare, ammunition och narkotika. Typiskt nog började det hela med en så kallad biljakt. Flyktbilen stoppades, föraren greps och följande husrannsakningar ledde fram till beslagen. Operationen mot grova kriminella i region Stockhlm går under beteckningen Max.

Ingen har väl missat att Malmö har haft oerhört mycket arbete med skjutningar och sprängningar i kriminella samanhang. Det har varit så illa att poliser från andra regioner tvingats förstärka i området, för att hinna med de allra grövsta brotten. Många gånger har media och andra kritiker av polisen noterat när de hårda prioriteringarna inneburit att exempelvis brott mot kvinnor inte blivit utredda på bästa sätt, vilket är förståeligt.

Blåljus kan därför inte låta bli att glädjas över en nyhet från Region Syd, som Polisen.se berättar om. Artikelns inledning, visar hur viktigt det är att poliser ingriper resolut:

"”Polis, stanna!”

Mannen stannar inte utan börjar springa, samtidigt som han sträcker sig efter en pistol som han har i byxlinningen. Polismannen uppfattar situationen som så allvarlig att han tvingas skjuta. Den springande mannen träffas i benet och faller till marken. Ett par sekunder senare är han gripen, misstänkt för att under närmare 17 timmar ha hållit en kvinna inspärrad i en källare på Holma i Malmö. Där har han, tillsammans med sin yngre bror, våldtagit henne upprepade gånger."

Polisen berättar om de grova våldtäkterna mot en värnlös kvinna från Rumänien. Och hur lätt även denna utredning hade kunnat rinna ut i låga eller inga straff för gärningsmännen. Men, trots att kvinnan valde att lämna Sverige och gå under radarn i hemlandet, lyckades polisen genom det förtroende de byggt upp hos henne få henne att vittna på videolänk. Ett annat problem, var att den yngre brodern var registrerad av svenska myndigheter som 16-åring. Vilket inte hindrade att han redan innan våldtäkterna hade ett antal öppna ärenden hos polisen.

Polisen fann uppgifter på sociala media som talade för att han var väsentligt äldre. Det innebar att domstolarna bedömde honom som över 18 år. Slutligen dömdes de båda gärningsmännen i hovrätten för människorov och de grova våldtäkterna mot kvinnan och ytterligare våldtäkter till nio års fängelse för storebror och fyra år och sex månaders fängelse för lillebror. (vilket innebar en straffskärpning jämfört med tingsrätten)

Många delar av polisen har varit inblandade i ärendet, som så klart inneburit en stor kraftansträngning; bland annat genom utredningsjourens initiala åtgärder, yttre personal som hjälpt till vid vallningar, kollega från gränspolissektionen som pratar rumänska och hjälpte till med kommunikationen, aspiranter som hoppat in och stöttat upp, insatsstyrkan och andra kollegor som bidragit på olika sätt. Blåljus kan bara imponeras över alla duktiga och engagerade kollegors insatser!

När det ger resultat och stoppar denna typ av brott från dessa män under några år känns det som en högst rimlig prioritering... Kanske rent av värt att skriva om i media?

Tommy Hansson
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994