Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-07-24 08:20

Polisman avliden i tjänsten

Under rånarjakt i region Väst, blev en polis påkörd på motorvägen och skadades så illa att han avled. Inrikesministern Anders Ygeman har uttalat sin sorg och sitt deltagande. Dessutom har rikspolischefen, Polisförbundet nationellt och i region Väst stämt in i sorgen över det inträffade.

Så här beskrivs den tragiska händelsen på Polisen.se

"En polisman i 40-årsåldern har avlidit i tjänsten i samband med ett rån i Göteborg.

En butik i Göteborg blev utsatt för ett väpnat rån under söndagsmorgonen. De misstänkta gärningspersonerna kunde efter ett kort förföljande gripas.

 

Den avlidne polismannen deltog i förföljandet och i samband med detta blev han påkörd av en privatbilist på väg E20 och avled av sina skador. Olyckan kommer att utredas men i dagsläget betraktas händelsen som en ren olyckshändelse.

 

Rikspolischef Dan Eliasson kommenterar händelsen:

– Det är med stor sorg och förstämning vi tar emot meddelandet att en arbetskamrat förolyckats i tjänsten. Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater. Vi påminns om att arbetet som polis stundtals är farligt och utsatt och att arbetet för att minimera riskerna ständigt måste stå i fokus.

 

– Den polisman som förolyckades var en uppskattad, hängiven och erfaren kollega som miste livet i samband med att han försökte gripa misstänkta brottslingar i Göteborg. Det är en ofattbar sorg och tragik främst för hans närmast anhöriga men också för svensk polis, säger Klas Friberg, regionpolischef i Väst där polismannen var anställd.

 

Krishantering och omhändertagande av inblandade och polisanställda pågår med anledning av händelsen. Polismyndigheten flaggar på halv stång i hela landet även under måndagen, enligt beslut av ställföreträdande rikspolischef Klas Johansson.

 

Totalt fyra personer är misstänkta för det grova rånet i Göteborg och utredningen pågår."

 

På Polisförundet.se uttalar sig Polisförbundets ordförande Lena Nitz tillsammans med ordförande i Förbundsregion Väst Katharina von Sydow:

 

"Det är med djup sorg och bestörtning vi tar emot meddelandet att en polis avlidit idag i tjänsten. Våra tankar går till anhöriga och kollegor i denna svåra stund."

 

Blåljus och region Stockholm delar sorgen med alla andra poliser.

 

Tommy Hansson

 

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994