Publicerat 2019-09-04 12:30

Polisprofessionen måste stärkas!

Polisförbundet har gått ut med en enkät till sina medlemmar, och listat ett antal exempel på hur yrkesrollen "polis" urholkats. Det handlar om andra yrken, som konkurrerar inom säkerhetsbranchen, men även om hur Polismyndigheten organiserar sitt arbete. Kraven på en polis måste vara höga och det kräver en bra utbildning.


Av de 785 som svarade på Polisförbundets enkät före sommaren ansåg 83 procent att yrkesrollen urholkas och så många som 96 procent att polisprofessionen måste stärkas.


Enkäten har vi gjort för att sätta tryck bakom våra ord i samtal med såväl politiker som i förhandlingar med arbetsgivaren. Därför har vi också bett er om exempel på hur poliserna tycker att polisrollen urholkats. Exemplen ni gett är många. Här är några av dem:

  • Ordningsvakter och andra säkerhetsföretag som tar över polisens roll på många platser.
  • Civilanställda som gör samma uppgifter till högre lön än poliser.
  • Den minskade respekten för polisen från vissa grupper i samhället.
  • Mer och mer administration/sitta framför dator.
  • Polisassistenter som inte kan söka tjänster via vissa intresseanmälningar och annonser som exkluderar poliser helt.

Det råder ingen tvekan om att polisprofessionen måste stärkas. Det görs bland annat genom högre löner, bättre arbetsvillkor och genom att värna de särskilda befogenheter som poliser har.

 

Men för att polisprofessionen ska kunna hävda sig gentemot andra yrkesgrupper behöver också polisutbildningen stå sig bättre i förhållande till andra yrkesutbildningar. Därför arbetar vi gentemot politikerna för att utbildningen ska ge en akademisk yrkesexamen.

 

 

Tomas Stjernfeldt är förste vice ordförande inom Polisförbundet med ansvar för bland annat yrkesfrågor. I den här filmen berättar han om Polisförbundets strategi för en uppvärdering av polisprofessionen genom en stärkt polisutbildning.

 

Information taget från medlemsinformation från Polisförbundet. "Vi måste ta kontrollen över vårt yrke"

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994