Publicerat 2019-10-15 09:20

Politiker eniga om att skydda polisers ID

Som Blåljus tidigare beskrivit, är det inte bara poliser som utsätts för hot eller våld. Hot (eller våld) mot polisers anhöriga används också som påtryckning mot poliser. Nu regerar både inrikesminister Mikael Damberg och moderaternas Ulf Kristersson på Polisförbundets undersökning och planerar för motåtgärder.

Ulf Kristersson säger till Sveriges Radio om Polisförbundets krav på att inte ha med hela identiteten på polisens id-kort eller vissa handlingar, som polisanmälningar, förhör och så vidare:

– Där delar jag Polisförbundets uppfattning – att göra det svårare att identifiera enskilda poliser. Man ska inte kunna ta reda på exakt vem det är, man ska skydda dem på ett bättre sätt.

– Det kommer alltid gå för Polismyndigheten och rättsvårdande myndigheter att i efterhand kolla vem som gjort vad. Men det ska inte vara enkelt för människor, för brottslingar, att identifiera vilken polis sin gjort exakt vad.

 

Mikael Damberg skriver på facebook:

 

"Dagens rapport från Polisförbundet om att man inte bara ger sig på poliser utan också söker upp deras anhöriga gör mig förbannad. Det är fegt och det är ett angrepp mot dem som valt att genom sitt yrke göra en insats för hela samhället.


I natt detonerade också en sprängladdning utanför polishuset i Staffanstorp. Ingen person kom till skada, det gjorde däremot byggnaden. Vi vet ännu inte motivet eller vem som ligger bakom. Men att tro att man kan skrämma eller hota polisen att backa undan är helt fel. Det fungerar inte så. Polisen blir mer beslutsam att göra sitt jobb och få fast de skyldiga. Jag blir än mer besluten att ge polisen de verktyg och resurser man behöver för att fortsätta sätta press på de kriminella. Därför kommer vi att fortsätta stärka skyddet för våra poliser:

 

Vid årsskiftet höjs straffen för angrepp på blåljuspersonal. Regeringen har föreslagit att ett nytt brott införs – blåljussabotage. Vad som straffbeläggs är att angripa eller på annat sätt störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård i syfte att försvåra eller hindra utryckningsverksamhet eller brottsbekämpande verksamhet. Grova brott ska kunna ge ända upp till livstids fängelse.

 

Polismyndighetens arbete för att stärka medarbetarskyddet skärps. Polisen har meddelat att man kommer göra en total översyn av polisens säkerhet i stort där skyddet av medarbetarna ingår tillsammans med skalskydd och informationssäkerhet. Förslagen som ska genomföras handlar om såväl stärkt personligt skydd med utökad användning av särskilda tjänstekort och starkare sekretess, som utbildning, bättre utrustning och ökat skalskydd.

 

Polisers ID-handlingar ska inte vara onödigt utelämnande. Regeringen ser just nu över reglerna om personuppgifter i tjänstekort. Det handlar både om att vidga den krets av polis- och säpoanställda som kan få särskilda tjänstekort (där i princip alla personuppgifter ersätts med ett tjänstgöringsnummer) och möjligheten att anonymisera de vanliga tjänstekorten."


Blåljus välkomnar att ledande politiker tar problemen på allvar. Nu gäller det bara att få reformerna på plats så snart som möjligt, argumenten för är många, argumenten mot desto färre, som Polistidningen tidigare beskrivit...


Tommy Hansson

 

 

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994