Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-04-28 10:20

Rättssäkert och Effektivt Verkställande av Avvisningar

Regeringen har beslutat om ett antal åtgärder för att förbättra polisens möjligheter att upptäcka och avvisa personer som fått avslag på sina asylansökningar och som inte lämnar Sverige frivilligt. Åtgärderna riktar sig främst mot möjligheterna att arbeta utan att ha tillstånd att uppehålla sig i landet. Detta genom att påföra arbetsgivare som har illegala anställda straffavgifter.

Polisen skall göra arbetsplatskontrollerna, ("som riktar sig mot arbetsgivaren" "det ska svida i skinnet") något som så klart ställer stora krav på polisens resurser. Ygeman påpekade under presskonferensen att det kan bli mer pengar till polisen för detta ändamål... 

Polisen ska även få bättre möjligheter att använda fingeravtryck vid utlänningskontroller och att eftersöka ID-handlingar. Frågan är vilka andra sätt att försörja sig på som blir vanligare när de svarta jobben möjligen blir färre. En annan fråga är om det inte finns andra profitörer än arbetsgivare som borde sättas åt. Det förekommer exempelvis ett omfattande hyresocker riktat mot illegala migranter.

SvD har kommenterat åtgärderna och även talat med partier ut oppositionen, som vi vissa fall vill gå längre. Blåljus noterar att debatten har förändrats en del sedan förra försöket med att införa REVA... Anders Ygeman var under frågestunden tydlig med att han står bakom polisens arbete med inre utlänningskontroller och samarbetet mellan myndigheter i det syftet. Polisens kontroller ska riktas så att de träffar just de som saknar rätt att vistas i landet, för att öka effektiviteten. Det är bara dumt att göra kontroller av en massa människor som har rätt att visatas i landet... Morgan Johansson var tydlig med att det inte föreslås inskränkningar i möjligheterna till sjukvård eller skola, åtgärderna riktar sig mot vuxna och främst arbetsgivare, bland annat av etiska skäl.

Tommy Hansson
 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994