Publicerat 2020-08-11 19:00

Rekordmånga vill bli poliser. Piloter och flygvärdinnor m fl.

Det är Studio Ett som observerat att mer än 20 000 personer valt att söka till polisutbildningen, och att många är aningen äldre än tidigare och ibland har gedigna erfarenheter från andra yrken inom bland annat service, transport eller utbildning. Frågan som inställer sig är då: Hur många fyller kraven för att bli riktiga poliser...

I programmet beskriver polisen Anders Henckel, tillförordnad gruppchef vid grundutbildningen HR kompetens vilka nya kategorier blivande poliser som nu söker till Polisutbildningen. Han gläds åt att det är ännu mer erfarna blivande poliser som nu söker till polisprogrammet. Men kommer de som söker från servicenäringar, restauranger eller är piloter eller flygvärdinnor att klara kraven, frågas i programmet. Är kraven för höga för att bli polis frågade Studio Ett???

Blåljus har en aning av vad som krävs för att klara av jobbet som polis i dagens Svedala. Förkunskaper erfarenheter och kunskap om att hantera besvärliga människor utan att gå i onödig konflikt skadar inte. Även Andres Henkel försvara de höga intagningskraven, även om detaljer kan finjusteras, om exempelvis perfekt färgseende (är inte det rent av indirekt könsdiskriminering) eller andra medicinska krav. Han räknar med att höstomgången kommer att slå rekord i antal på polisutbildningen, även om en del platser kommer att stå tomma fortfarande. Många av de äldre med tidigare yrkesutbildningar kommer att studera på distans, berättar han.

På frågan om de Coronastoppade fystesterna, för att ens ha en chans att börja polisutbildningen, konstaterar Henckel att ingen som inte klarar de ännu hårdare fyskraven under utbildningen får chansen att ens komma ut som polisaspirant! Så det finns knappast någon risk att framtidens brottslingar kommer att springa ifrån framtidens poliser...Blåljus, där undertecknad blev polisstudent med lön 1974 utan att ha klarat dagens prövningar, gläds åt att kraven fortsättningsvis ställs mycket högt för att bli polis i Sverige. Vår allmänhet är värda världens bästa poliser även i framtiden. Poliserna och Polismyndigheten får absolut tillräckligt mycket kritik i media utan att kraven sänks.
 
Tommy Hansson klass A4, 9 september 1974...
Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994