Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2019-02-28 13:40

Rikspolischefen efter ett år på Polismyndigheten

Visste du att Anders Thornberg varit fackligt aktiv i Polisförbundet. Det är ett bra sätt att kunna påverka verksamheten, säger han i en initierad intervju av Stefan Wahlberg på Dagens Juridik. Dessutom är han fortfarande medlem i Polisförbundet. Han är och har alltid varit polis, och då är det naturligt att vara med. Det är även en solidaritet mot systemet. Fack och ledning har ett gemensamt intresse av att det bedrivs ett bra polisarbete, som vi kan vara stolta över…

 

Anders har själv inte jobbat på Justitiedepartementet, som många polischefer har, men har genom jobbet stor erfarenhet av det politiska planet. Han säger att han själv och genom sina arbetskamrater har mycket goda kontakter med departementet.

 

Rikspolischefen är nöjd med att vi efter polisreformen har en nationell polis i Sverige. I andra länder kan det finnas mängder av kårer som konkurrerar. Vi har kanske världens bäst utbildade polis. Nu förbättras polislöner och villkor, och den utvecklingen tänker Rikspolischefen fortsätta att driva efter de ramar och villkor som finns, säger han.

 

Men poliserna är för få. Dessutom behöver polisverksamheten renodlas. Politikerna tycks ha insett detta nu och nu ska poliserna bli fler. Det finns tre fokusområden nu, för att vi ska klara att växa, är framgångsrik brottsbekämpning och brottsuppklaring, stark lokal polisnärvaro och att bli en attraktiv arbetsgivare. Men ska polisen kunna räcka till, måste verksamheten renodlas.

 

Thornberg betonar att det kommer att ta tid att öka antalet poliser, det tar tid att utbilda de nya poliserna. Vi kommer att bli bättre efterhand som de nya resurserna kommer ut.

 

Lyssna på hela intervjun där Rikspolischefen bland annat förklarar varför allt inte kan prioriteras samtidigt – och ofta blir det mängdbrotten som blir lidande. Det viktigaste jobbet är att bryta tillväxten, och rekryteringen till den organiserade brottsligheten. Men det klarar inte polisen själva…

 

 

Slutligen beskriver Anders Thornberg hur svensk polis kommer att se ut om fem år…

 

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994