Publicerat 2019-05-21 10:40

Rikspolischefen i Polisutbildningspodden

Två alerta polisstudenter, Amanda och Olle driver Polisutbildningspodden, som diskuterar olika aspekter på polisutbildningen vid Södertörns Högskola. I början av maj fick de göra ett program med självaste Rikspolischefen, Anders Thornberg. Anders delade frikostigt med sig av minnen från utbildning och polis och gjorde reklam för polisyrket.

Blåljus hade missat att polisstudenterna har en egen podd. De två eleverna som håller i programmet, berättar inledningsvis om tentaångest och högt studietempo. När rikspolischefen Anders Thornberg besökte podden fick Amanda och Olle skjuta upp en tentamen i psykisk ohälsa för att kunna göra programmet…

 

Psykisk ohälsa blev även det första ämnet i podden, de är ju ett återkommande problem som poliser får hantera i verkligheten. RPC hoppas att Polisutbildningspodden, kan bidra till att ännu fler söker till polisutbildningen. Det är väldigt viktigt att blivande poliser är välutbildade och bra personer till Polismyndigheten, och det gäller att både poliser och civila är väl förberedda för yrket.

 

RPC berättade om när han själv gick polishögskolan i Sörentorp och hur hans polisiära karriär inleddes efter att en Tunnelbanepolis gjort reklam för yrket. Poliseleverna berättade om sina erfarenheter av examinationer i praktiskt polisarbete. RPC menar att vi har en bra polisutbildning nu, men det borde läggas på en termin till, även om vi har en av världens bäst utbildade poliser. Han ser framför sig att utbildningen ska kunna ge akademiska poäng, vara en mix av praktiska kunskaper och teori och ge utrymme för både forskning och vidareutbildning och specialisering inom yrket.

 

En annan fördel är att vi har en polisorganisation med enhetlig utbildning, utrustning och organisation. Anders Thornberg berättade om hur polisens utbildning, utrustning och organisation ändrats sedan han själv blev polis efter början av 1980-talet. Idag känns det som att om man ser en polis, undrar man vad som har hänt… På den tiden var det strikt åldersordning som gällde, så han placerades i Stockholms Polisdistrikt, på Södermalm. RPC berättar om hur han sprang genom Gamla Stan till ett inbrottslarm och kom före radiobilarna. Det var fotpatrullering på riktigt.

 

När Anders Thornberg började som polis, hade han inga planer på att göra karriär ända upp i polistoppen. Han har trivts med sina arbetsuppgifter som polis, och när han fått erbjudanden som verkat intressanta har han tagit chansen. Men oavsett arbetsuppgifterna identifierar han sig som polis, som han ser som det finaste uppdraget man kan ha, att skydda demokratin och se till att det är tryggt och säkert i vårt samhälle.

 

Anders Thornberg berättar att älskar onsdagar, då han besöker olika delar inom Polismyndigheten och även deltar i vanligt polisarbete. Men arbetet som Rikspolischef innebär även mindre trevliga uppdrag, som att förklara om poliser gjort fel, eller rent av besluta om att avskeda poliser i Personalansvarsnämnden (PAN).

 

En fråga som många polisstudenter ställt, är hur framtiden är som polis? Den är mycket ljus, nu har statsmakterna upptäckt att vi är för få i svensk polis i förhållande till befolkning och arbetsuppgifter. Det har inneburit en stor anspänning för polisen, men nu får vi växa med tiotusen medarbetare. Politikerna har lovat pengar för det och vi får lita på dem. Men vi kommer också att få leverera resultat, noterade rikspolischefen.

 

En bra polis måste vara samhällsintresserad, tycka om människor, ha gott omdöme och vara stresstålig, en social förmåga och en iskyla när det värsta händer. Man måste vara mogen eftersom man har ögonen på sig hela tiden. Man ska vara duktig fysisk, men även kunna tillämpa ganska avancerad juridik. Det är höga krav, men det krävs för att vi ska uppfylla allmänhetens förtroende och förväntningar. En polis måste kunna hålla en i handen, men även kunna peka med hela handen när det behövs.

 

Mycket kan man träna sig till, men man lär sig även mycket under utbildningen, vilket polisstudenterna betonade. Rikspolischefen betonade hur viktigt det är att polismyndigheten och all personal nu och framöver välkomnar alla de nya poliser som kommer från polishögskolorna. Polismyndigheten vill nu att poliserna jobbar en lite längre tid på ingripandeenheterna innan andra uppdrag väntar. Samtidigt måste vi prioritera exempelvis våld i nära relationer. Rikspolischefen avslutade med att uppmana alla polisstudenter att uppmana lämpliga kompisar att söka till polisutbildningen. Sista ansökningsdagen för denna gång, är den 31 maj.

 

Blåljus noterar att detta var avsnitt 18 i Polisutbildningspodden. Tidigare avsnitt har tagit upp olika delar av polisutbildningen, allt från kriminalteknik till förarutbildning och även tidigare haft fint besök, som av Martin Melin. Mycket bra information för alla som funderar över polisyrket eller polisutbildningen!


Tommy Hansson

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994