Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-03-17 14:30

Rikspolischefen om finansministern och polislönelyftet

Rikspolischefen har som brukligt skrivit ett rykande aktuellt veckobrev. I det kritiserar han hovrättsdomen som kom häromdagen där en kvinnlig polis inte fick skadestånd för att hon blivit slagen efter att hon tvingats använda våld. Dessutom kommenterar rikspolischefen finansministerns tal om att poliser inte skulle få sitt polislönelyft.

Så här skriver Dan Eliasson i sitt veckobrev om polislönerna:

"Förra helgen tyckte jag mig känna en kollektiv suck av besvikelse i myndigheten. Detta efter finansministerns uttalande om att det inte blir några särskilda satsningar på de offentliganställdas löner. Satsningen på lärarna var ett särfall som inte skulle upprepas enligt ministern.

 

Uppvärderingen fortsätter

Vad betyder finansministerns besked för oss? Det är svårt att säga, men en sak är klar. Inom polisen fortsätter vi arbetet med att uppvärdera polisyrket. Vi har också kommit långt i arbetet för att utforma alternativa karriärvägar som också skapar förutsättningar för viss löneutveckling. Vi tar fortlöpande de steg vi kan utifrån vår budget och utifrån vad som är möjligt i det statliga lönebildningssystemet. Det arbetet fortsätter vi med. Min förhoppning är att vi ska kunna presentera någonting gemensamt med arbetatagarorganisationerna till sommaren. Mer om detta längre fram."

 

Och så här skriver vår högste chef om hur hans personal på gatan eller förorten behandlas av Svea Hovrätt:

 

Poliser nekas skadestånd igen

Jag har flera gånger tidigare skrivit om svårigheterna för poliser att få ut kränkningsersättning när de utsätts för våld och hot i tjänsten. I veckan kom en ny dom, denna gång från Svea hovrätt, som innebär att polis nekas ersättning trots att de utsattes för våld vid ett ingripande. Innan påsken tänker jag göra en samlad bedömning av läget i denna fråga för att se vilka förändringar som krävs, antingen i form av lagstiftning eller av oss som arbetsgivare. Systemen för detta måste korrigeras.

Idag är det fredag. Alla ni som har ledigt tillönskar jag en skön helg med ett förhoppningsvis fint vårväder. Till er som jobbar skickar jag min tacksamhet för att ni skapar trygghet över helgen och finns redo att ingripa om något händer.

 

Blåljus noterar att det inte är långt kvar till sommaren. Och ännu närmare till vårbudgeten. Och till "Trygghet i en ny tid". Det spirar av vårligt ljus och hopp i rikspolischefens brev till medarbetarna. Och snart är sommaren här. Då vet vi. Med det sagt, måste vi ändå säga, att alla rikspolischefer vi varit med om inte varit lika tydliga och snabba att reagera när poliserna ytterst i den tunna blå linjen blir attackerade som Dan Eliasson. Tidigare har Polisförbundet stått helt ensamma, nu tycks arbetsgivaren se problemet!

 

Det förtjänar ett erkännande!


Tommy Hansson

 
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994