Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2018-01-13 14:30

Rikspolischefen om höjda polislöner i TV4

Rikspolischef Dan Elisasson fick i dagens Nyhetsmorgon kommentera den senaste tidens våldsutveckling, med bland annat skjutningar i förorter. Han påpekade att läget är mycket ansträngt och allvarligt, men att polisen kraftsamlar och även har fått nya lagliga möjligheter.

Polisen producerar allt fler utredningar, men det finns särskilda bekymmer i gängmiljön med en tystnad och ingen som vill eller vågar vittna. I värsta fall kan det i vissa fall bli nödvändigt med anonyma vittnen. Men polisen har inte tappat greppet i förorter, det finns inga No-Go-Zoner, även om det finns stunder då gängen dominerar. Gängen är ofta förslagna och hänsynslösa.

Ett särskilt bekymmer är när barn används till grov brottslighet. Det behövs en bättre samhällsrespons för den nya tiden, när vissa barn ställt sig helt utanför samhällets regelverk. Grova rånare ska inte få bo kvar hemma... Vi har gamla lösningar som inte fungerar för dagens problem. Samhällsutvecklingen de senaste tio åren, kräver nya lösningar.

Polisen kan bli förstärkt från slutet av 2018, trots tomma platser på Polishögskolorna kommer det att komma ut större kullar än på länge de närmaste åren. Rikspolischefen ser fram mot det, men även högre polislöner jämfört med andra i staten, vilket han tror kan bli effekten av de pågående löneförhandlingarna med Polisförbundet. Dessutom krävs bättre arbetsmiljö och anställningsvillkor för att behålla befintliga poliser.


Att han själv  kritiserats hårt av flera partier med krav på avgång, tror han kan minska när polisen gör framsteg på viktiga områden som bilbränder och upplopp, men även den grova brottsligheten. Det är ett trendbrott på gång nu, och arbetet fortsätter att bli bättre på alla områden. Allmänheten har ju även visat stor uppskattning för polisens insatser vid terrordådet på Drottninggatan och vid nazistdemonstrationer under året, noterar Dan Eliasson. Till det kommer polisernas kraftsamling i särskilt utsatta områden, och riktat mot gängbrott och organiserad brottslighet.

Tommy Hansson

Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994