Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-09-05 10:00

Rikspolischefen om våld mot poliser

Rikspolischefen Dan Eliasson, gör nu ett genomarbetat uttalande efter att polismannen Ted Eriksson blev knivhuggen på Medborgarplatsen i torsdags. Det har förekommit frågor på sociala media om varför han inte uttalat sig tidigare, men han nämnde faktiskt brottet även i början av sitt veckobrev i fredags.

Dan Eliassons uttalande refereras bland annat i Aftonbladet och  Expressen.

Så här skriver Rikspolischefen på Intrapolis och Polisen.se:

"Rikspolischefen: Krävs förbättrad arbetsmiljö

Fler poliser, bättre skyddsutrustning och tydligare straff för brott mot poliser. Det är de viktigaste åtgärderna för motverka attacker mot poliser, säger rikspolischef Dan Eliasson.


Den gånga veckan har det inträffat flera attacker mot poliser som arbetar yttre tjänst. Bland annat blev en polis knivhuggen i ryggen under en insats vid Medborgarplatsen i Stockholm.

 

− Jag blir oerhört upprörd när våra medarbetare blir utsatta för brott och övergrepp. Vi måste få till en ändring snabbt. Vår personal ska känna sig trygga och säkra. Vi behöver öka takten i det utvecklingsarbete som pågår kring polisers arbetsmiljö. En attackerad polis ska inte stå ensam, säger rikspolischef Dan Eliasson.

 

Fler poliser krävs

Enligt rikspolischefen arbetar Polismyndigheten med frågan utifrån flera olika spår.

− För det första behöver vi bli fler poliser vilket vi nu får resurser till genom regeringens budgetbesked. Antalet poliser har betydelse för tryggheten. Det andra är att vi måste få skärpta straff för de som begår brott mot blåljuspersonal.  Vi måste också öka tempot när det gäller bättre utrustning och förbättrade arbetsvillkor.

 

Bättre skyddsutrustning

Kring utrustning och teknik pågår ett stort antal insatser inom ramen för arbetet att förbättra polisens förmåga att möta terrorism och annan allvarlig brottslighet. Det ska ge fler och bättre skyddsvästar, ballistiska hjälmar och förstärkningsvapen. Ett starkare skydd av fler polisbilar, med bland annat krossäkra glas, ingår även i detta paket.

 

Polisen arbetar även med att utveckla kamerövervakningen i fler områden för att ge bättre överblick och ledningsförmåga vid pågående insatser, vilket kan stärka skyddet för poliser i yttre tjänst. Ett projekt pågår också för att utveckla användningen av kroppsburna kameror för poliser som arbetar i utsatta miljöer.

 

Bättre stöd vid incidenter

Polisen arbetar även med att utveckla stödet för personal som utsätts för hot och våld. Ett område som är särskilt i fokus är ersättningen när man utsätts.

 

− Idag är det för svårt för våra medarbetare att få kränkningsersättning när de utsätts för hot eller våld i tjänsten. Vi ska därför se om vi kan träffa en kollektivavtalsöverenskommelse för att förbättra detta stöd. Men det här måste förhandla om med våra arbetstagarorganisationer, säger rikspolischef Dan Eliason.

 

Hårdare straff krävs

För närvarande pågår också en statlig utredning som tillsatts av regeringen där riksåklagaren ska se över det straffrättsliga skyddet för blåljuspersonal. Rikspolischefen säger att han har diskuterat med utredaren om att det måste gå snabbare att få fram konkreta förslag som skyddar poliser.

 

− Jag har höga förväntningar på utredningen och vill se snabba resultat. Det har jag också framfört till justitieministern. Det bör ses extra allvarligt att angripa eller rikta sabotage mot de som har i uppdrag att skydda allmänheten från brott. Det är en viktig signal både till de som begår brotten och till blåljuspersonalen. Samhällets respons måste vara betydligt hårdare och tydligare än idag, säger rikspolischef Dan Eliasson."

Blåljus kan bara hålla med.
Och det tycks som att även politiker har börjat se problemet. Polisförbundet har även det precis samma inställning. Fler poliser, bättre utrustning och adekvata straff för attacker på poliser borde redan vara verklighet. Vi kommer att följa upp och se vilket straff våldsmannen som knivskar Ted kommer att få. Kanske behöver vi se över straffen för mycket unga gärningsmän som begår mycket grova brott.

Särskilt glädjande ser vi det att Rikspolischefen tycks beredd att via kollektivavtal med Polisförbundet se över möjligheterna till kränkningsersättningar för poliser som blir utsatta för brott i tjänsten. Det gäller från stort till smått, när poliser blir beskjutna, stenkastade, bespottade, hotade etc etc. Där vore det på sin plats, att arbetsgivaren tar sitt ansvar i avvaktan på bättre lagstiftning. Minns, att Ted fick en vinkelslip kastad på näsan för två år sedan. Han väntar fortfarande på den rättegången och eventuellt skadestånd. Blåljus skrev för en tid sedan om andra fall, där polisers utsatthet inte fått gehör av rättssamhället.

Det är, med Jon Metz ord sådant som får poliser att känna sig kränkta på riktigt!

Tommy Hansson  
Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994