Nättidningen som belyser polisernas vardag.
Blåljus - Logotype
Publicerat 2017-03-24 11:20

Rikspolischefens veckobrev avslöjar:

Rikspolischef Dan Eliasson fortsätter att i sina veckobrev berätta om vad han erfar när han leder svensk polis och lyssnar på medarbetarna. Idag skriver han om något som många poliser känner igen sig i. När polisarbete måste prioriteras, vilket är väldigt vanligt på väldigt många platser, blir andra arbetsuppgifter åsidosatta. Så här exemplifierar Rikspolischefen:

"I veckan gjorde jag ett verksamhetsbesök i lokalpolisområde Karlskrona. Vi pratade särskilt om situationen Ronneby, som är ett lugnt samhälle där det på kort tid har utvecklats ganska grov kriminalitet.

 

Tufft läge i Ronneby


Ronneby påverkas så klart av läget i region Syd som man tillhör. Gränskontroller och omfattande dödligt våld har gjort att en del av regionens resurser har behövt flyttas till Malmö. Det här har varit helt riktiga beslut. Samtidigt har det fått oönskade konsekvenser. Vår polisiära numerär i till exempel Ronneby har varit för liten. Under våren och försommaren försöker regionen nu påverka det genom att fylla på med nya poliser till lokalpolisområdet. Jag träffade också kollegor som arbetar med utredningar av bland annat brott i nära relationer, ingripandepoliser och kommunpoliser. Det var bra och engagerade kollegor som har jobbat i motvind ett tag. Jag hoppas att det lättar framåt sommaren."

 

Slutet på veckobrevet speglar att det så klart finns ljusglimtar och poliser som även upplever positiva sakter på jobbet. Samtidigt som det finns en mörk bakgrund. Så här avslutas veckobrevet:

 

"Mejl från en nyanställd


I veckan fick jag ett glädjande mejl från en medarbetare som har arbetat inom polisen i drygt två månader och som tidigare har arbetat vid en annan statlig myndighet:

"Det jag vill framföra till dig är att bemötandet på myndigheten är mycket positivt och jag trivs så bra att jag kommer att stanna här länge. Sektionen jag arbetar på är fantastisk och vi har många engagerade och duktiga medarbetare!"

 

Det är ingen hemlighet att vi inom polisen har gått igenom två tunga år och att vi har det kämpigt i flera avseenden. Samtidigt finns det en stark inneboende kraft inom myndigheten som jag ofta slås av och som också denna medarbetare verka känna av. Vi har många engagerade kollegor med en stark vilja att bidra till samhällsförändring. Får vi ur all denna kraft inom hela polisen kan vi nå hur långt som helst.

 

Ännu ett terrordåd


I veckan drabbades Europa av ett nytt dödligt terrordåd. Man vänjer sig aldrig med bilderna av döda och skadade människor. Självklart känner vi extra för den kollega i London som fick sätta livet till i detta attentat. Dådet är ytterligare en påminnelse om att hotet från terrorn finns där hela tiden. Det enda vi kan göra är att fortsätta förstärka vår terrorförmåga och vara beredda på det värsta."


Blåljus tackar för textlånen, hela veckobrevet finns här.


Tommy Hansson

 

 Gilla sidan:
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994