Publicerat 2020-03-30 15:50

Rimfrost förstärks i region Mitt

Poliserna i region Mitt har gjort ett antal framgångsrika tillsslag mot grovt kriminella i området. Men nu tar regionen nya tag med hjälp av förstärkning från övriga polissverige. Förstärkningarna till exempelvis region Syd, ska fortsätta parallellt, åtminstone framt till sommaren då insatsen i region mitt beräknas kunna avslutas.

Arbetet med operation Rimfrost har hittills pågått i region Mitt med egna resurser. Under insatserna har flera beslag gjorts av bland annat vapen, fordon, kontanter och narkotika bland individer som är fokuspersoner inom ramen för den nationella särskilda händelsen, berättar polisen.se.   

 

– I dagsläget har vi i egen regi frihetsberövat 17 individer som tillhör Rimfrost-miljön. Elva av dessa är häktade, säger Jale Poljarevius, regionak polisinsatschef.

 

Stefan Hector beskriver operation Rimfrost insatser nationellt hittills: – Vårt arbete mot sprängningar och skjutningar pågår över hela landet, och resultaten av våra i insatser gör skillnad, inom ramen för operation Rimfrost har vi hittills bland annat frihetsberövat knappt 300 personer, tagit runt 400 vapen i beslag och gjort omfattande narkotikabeslag.

 

Fakta om Rimfrost nationellt: Antal under perioden 20191212 – 20200327


Frihetsberövade: 271
Häktade: 117   
Anhållna: 144
Antal husrannsakningar: 342 
Beslag vapen: 396
Beslag sprängmedel: 64 kg
Beslag narkotika: 96,5 kg amfetamin, 1,8 kg kokain, 13,3 kg ecstacy, 11 100 tabletter, 2 kg heroin, 280 kg hasch, 6,5 kg cannabis samt stort dopingbeslag
Beslag kontanter: 1 864 000 sek
Beslag värde: 4 personbilar, 32 exklusiva klockor (varav en värd cirka 1 miljon sek)

 

Regionpolischefen i mitt, Carin Götblad beskriver brottsutvecklingen i regionen: – Vi ser att hänsynen till tredje person successivt har försvunnit. Risken för att vanliga människor kan skadas eller dödas har ökat på grund av att det skjuts på allmänna platser och från fordon i rörelse... Hon betonar att hon och polisregionen är tacksamma över att vi har fått förstärkningen till region Mitt eftersom vi trots stora insatser har eskalerande problem med skjutningar och grov brottslighet.
 

– Det har pågått ett intensivt planeringsarbete och i dag har vi ett antal poliser som kommer till Uppsala och region Mitt. Dessa ska stärka upp verksamheten för utredningarbetet och i arbetet i yttre tjänst. Vi hoppas att de ska känna sig väl mottagna av oss. Vi har också genomfört noggrann planering när det gäller utredningsarbetet. Vi har tittat på vilka utredningar vi kan nå framgång i för att öka antalet inlåsningar av de individer som står för skjutningar och sprängningar, säger Jale Poljarevius.


Blåljus önskar så klart kollegorna på olika håll i Sverige fortsatt framgång i kampen mot den organiserade brottsligheten. Samtidigt kan vi inte låta bli att påminna om att varje polis som flyttas från sina ordinarie arbetsuppgifter lämnar ett tomrum efter sig, det är ju inte så att någon tätbebyggd del av landet är förskonad från skjutningar eller sprängningar, och i glesare befolkade delar av landet, är poliserna ännu mer sällan sedda gäster i medborgarnas vardag...


En annan aktuell aspekt på Rimfrost och förstärkningsrörelser i anledning av den kommenderingen är ju risken med spridning av virus. Om det har Polistidningen en mycket läsvärd och tänkvärd artikel.


Tommy Hansson


Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Krimkassan


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994