Självbefruktande byråkrati och kartläggning av hot mot poliser

"En halvering av Rikspolisstyrelsen, Rps, med 500 personer skulle direkt lösa problemen med ekonomi, lokaler och nyanställningar !Annars får vi väl massivt ställa oss bakom utlokalisering av RPS till Arvidsjaur enligt CG:s recept!"

Så skriver Anders Bergstedt i en ny insändare. Han menar sig vara i gott sällskap med polisprofessorn Leif GW Persson och polisen/forskaren Stefan Holgersson när han varnar för den kvävande administrationen inom polisen. Kärnan i deras kritik är att för många polisutbildade finns på administrativa jobb. För många poliser som trots allt sysslar med det de bör - brottsbekämpning -  tyngs av administrativa uppgifter som stjäl massor av tid från kärnverksamheten.

Anders hänvisar till forskaren Anders Ivarson Westerbergs avhandling ”Papperspolisen”. I den får vi veta hur administrationen har utvecklats inom polisen från förstatligandet 1965 till nutid.

I början av den här perioden förekom huvudsakligen nödvändig administration som löner, personal och fakturor inom polisen. Rps var en liten verksamhet som rymdes på några våningsplan på St Eriksgatan.

Den moderna polisadministrationen har vuxit över alla bräddar och sysslar numera förutom med löner, personal och fakturor också med verksamhetsplaner, statistik, analyser, resultatdialoger, arbetsinriktningar, strategier och jämställdhetsplaner och mycket annat som knappast påverkar den egentliga polisverksamheten. Ovanpå det har man tvingat på den egentliga polisverksamheten en mycket stor del administration genom ett omfattande dokumentationsarbete.

Varför ökar då administrationen så infernaliskt enligt Anders Ivarson Westerberg? Vi citerar en artikel ur Sambandet, personaltidning för polisen i Stockholms län, skriven av utvecklingsavdelningen vid myndigheten. Det finns tre huvudanledningar:

• ”Förmågan att administrera

Genom datoriseringen går det lättare än tidigare att göra register, framställa skrivelser och statistik och sända dessa runt i organisationen. I de större länspolismyndigheterna finns sedan mitten av 80-talet resurser för att bygga upp egna administrationer som kompletterar Rps administration.

• Viljan att administrera

De "gamla" administratörerna som utförde exempelvis utskrift av bandförhör och lokalservice, har ersatts av akademiskt utbildade civila specialister med större inflytande, som analytiker, controllers och systemvetare. Rutinadministrationen utförs nu i ökad utsträckning av poliser. Framför allt ekonomer har börjat tränga undan juristerna inom den polisiära administrationen. Dessa, som kan och vill administrera, har fört med sig att förvaltningskulturen förändrats mot ekonomism och managementisering.

• Tvånget att administrera

Politiska krav på återrapportering och uppföljning av resursanvändning och produktion får återverkningar i polismyndigheternas administration: uppgifter ska samlas in, sammanställas och analyseras.

Genom diverse författningar kan olika myndigheter tvinga bland annat polisen att göra planer och uppföljningar, till exempel arbetsmiljökonsekvensutredningar, krisplaner och miljöstyrningsplaner.

Allt detta kräver fler administratörer. Fackliga krav på samverkan, arbetsmiljöarbete, kompetensutveckling och karriärplanering genererar också ökad administration. Övriga rättsväsendet. som SKL, BRÅ och JO ökar kraven på mer omfattande och noggrannare dokumentation. Det gör att administrationen ökar också inom den egentliga polisverksamheten.”

Så långt utvecklingsavdelningen.

Mycken annan forskning har visat att administration i många fall är självbefruktande. Den som fått en administrativ arbetsuppgift och ett eget rum ser snart vilken mängd olika problem som döljer sig bakom den från början rätt enkla sysslan. Behovet av en assistent eller två tränger sig snart på. Flera kloka huvuden hittar flera och mer omfattande problem att lösa. Snart har assistenterna blivit så många att det behövs en liten personaladministration för att hålla reda på dem. Kort senare börjar mellanchefer dyka upp och med dem sekretariat och diverse olika administrativa stödenheter. Inom några år måste verksamheten ha en egen korridor och så rullar det på. Det är inget båg – red har sett det hända inom polisen och på andra håll.

Det finns minst två faror: Den här typen av ickeverksamheter lyckas ofta dra till sig unga, friska poliser som mycket väl skulle kunna bemanna en utryckningsbil istället. Vidare ingår det i strukturen i en sådan verksamhet att samla en överväldigande mängd argument för varför den är helt omistlig för polisen. Har verksamheten väl satts igång kan det visa sig totalt omöjligt att minska den eller ens att hindra den från att växa. Att avveckla eller utlokalisera den står inte i mänsklig makt.

Kravet på att poliser ska syssla med polisarbete och inte med administration är viktigt och berättigat. Men det finns många och tunga hinder på vägen dit. Det är mycket välkommet att Anders Ivarson Westerberg och andra forskare analyserar orsak och verkan och ger underlag för kampen.

---------------------------------------------------

HOT OCH PÅTRYCKNINGAR

MOT POLISER KARTLÄGGS

Låt oss titta på annan mycket angelägen forskning. Brå synar hot mot poliser.

Hot och trakasserier mot poliser blir allt vanligare från de kriminella. Det handlar både om direkta hot och mer förfinade metoder.

Brottsförebyggande rådet (Brå) ska nu göra en omfattande kartläggning av hoten mot de anställda inom hela rättskedjan: polis, åklagare och domstolar. Även tullen ska ingå och ytterligare kontrollmyndigheter kan komma till.

Brå ska ta reda på hur vanligt det är att de anställda blir utsatta för försök till påverkan genom exempelvis hot, trakasserier och korruption.

- Det gäller allvarliga handlingar som kan påverka en person i dennes myndighetsutövning så att denne tittar åt ett annat håll eller av rädsla inte vågar engagera sig, säger Lars Korsell, verksjurist på Brå som intervjuats av Tidningarnas telegrambyrå, TT.

Initiativet till kartläggningen kommer ursprungligen från Rikskriminalpolisen (RKP).

På RKP vet man – som vi också vet - att enskilda poliser och utredare allt oftare blir utsatta för hot från personer inom den organiserade och grova brottsligheten.

- Det är direkta hot men också mer subtila hot som till exempel "vilken vacker dotter du har. Jag såg henne utanför dagis i dag". Det är sådana här kommentarer som börjat dyka upp, säger kommissarie Thord Modin vid Rikskriminalpolisen till TT.

Brå kommer att göra intervjuer under fullständigt anonymitetsskydd.

- Anonymitet är väldigt viktigt för det kan ju faktiskt handla om att någon begått tjänstefel, säger Lars Korsell.

Blåljus vill uppmana alla poliser i Stockholms län som råkat ut för hot eller andra påtryckningar i tjänsten att ta kontakt med Brå och berätta om det. Det är OERHÖRT viktigt att erfarenheter från oss kommer med i materialet. Brå har stor tyngd i samhället och resultatet av den här kartläggningen kommer med säkerhet att påverka politiker och andra tunga beslutsfattare.

Särskilt viktigt är det att erfarenheter av det här slaget som inte anmälts eller uppmärksammats kommer med. Det s k mörkertalet innehåller med all säkerhet många mycket allvarliga händelser. Du som känner att du har något att berätta – kontakta Brå. Eller skriv till Blåljus så kan vi förmedla kontakten. Risken att din identitet röjs är obefintlig i båda leden.

I december räknar Brå med att vara klar med sin undersökning så skjut inte upp beslutet att ta kontakt!

---------------------------------------------------

BEGÅR BALTER

BROTT I SVERIGE?

Signaturen ”Johan, LKC” kastar sig in i debatten om balternas påstådda brottsturnéer i Sverige:

”Om nu inga balter grips, hur kan man då vara säker på att det är balter som utför brotten? Kan det inte lika gärna vara effektiva och smarta svenska bovar som förslagsvis säljer vidare godset i annat land och därmed undviker att knytas till godset på den svenska marknaden?”

Sveriges Radio har i flera reportage den senaste tiden ifrågasatt särskilt polisers uttalanden om en ”baltisk brottsvåg”. Medan man tvistar om detta tycks ingen intressera sig för basfakta. Även sett i ett europeiskt perspektiv är Sverige ett mycket rikt land med en human kriminalvård och de baltiska länderna mycket fattiga nationer med en annan inriktning på sin kriminalvård. Efter EU-inträdet har baltiska kriminella hamnat i en verklig valsituation – begå brott hemma eller i Sverige. Viseringsfriheten i all ära men det är först nu som man kan tala om helt öppna gränser med minimal eller obefintlig kontroll. Varför skulle de inte komma hit?

Stefan Wickberg svarar på Johnny Sundéns insändare:

”Jag har själv varit med om en våldtäktsman som var misstänkt på SANNOLIKA SKÄL. Några dagar senare var han inte bara släppt. Han kunde helt frias från misstankar. Att världen är full av män som är skitstövlar kan aldrig rättfärdiga att vi sätter rättssäkerheten ur spel. Aldrig nånsin. Tyvärr är jag helt säker på att det i våra fängelser sitter x antal våldtäktsmän som är helt oskyldiga. I andra änden en väldig massa våldtäckare som är ute i frihet men borde sitta inne. Rättssäkerheten kan vi dock aldrig tumma på.”

---------------------------------------------------

SUGEN PÅ ATT RESA TILL ITALIEN?

Håller du på och pratar sommarplaner med familjen just nu? Fundera då på La Serra 16 mil söder om Rom eller Riva del Sole 18 mil norr om Rom. Du som är medlem i Polisförbundet är också medlem i TCO och har specialpriser på de här anläggningarna. Red har varit på Riva del Sole och kan varmt rekommendera det. Trevliga småhus ligger i pinjeskogen och på sandiga stigar går man till en fin pool eller en lång strand. Mycket barnvänligt eftersom det inte är några trafikerade vägar alls som behöver passeras. Närbelägna staden Castiglione della Pescaia är en romantisk pärla med en borg på en klippa och en levande fiskehamn där man handlar nylandat direkt vid båtarna. Låter det långt? Det är obruten motorväg från Trawemünde till alldeles i närheten av Riva. Sov på färjan från Trelleborg och du är bekvämt i södra Tyskland på eftermiddagen. Värdshus med mycket bra priser finns om man åker av Autobahn några kilometer. Eller varför inte en avstickare på ca 25 km över Rhen till Strasbourg med fräscha familjemotell för överraskande få euro. Schweiz är förfärligt dyrt dock. På eftermiddagen nästa dag är du i Riva del Sole. Du har t o m tid att undvika den rätt obehagliga Gotthardtunneln och välja att gå över passet. Oförglömlig utsikt!

Gå in på www.tco.se och kolla! Välj "Medlemsförmåner".

---------------------------------------------------

STOCKHOLMS STAD

OCH MYNDIGHETEN BJUDER!

Du har en fin chans att få göra en resa eller att ta dig tid att fördjupa dig i något som intresserar dig. På betald arbetstid! Läs mer om detta under ”Notiser” till vänster. Rubrik: ”POLISSTIPENDIER 2005". SISTA ANSÖKNINGSDAG 11 MARS!

---------------------------------------------------

NYBLIVNA STUDENTER PÅ PHS

(OCH ÄLDRE SOM MISSAT DETTA)

Nu kan du teckna Polisförbundets studentförsäkring som är anpassad till studentlivets budget och behov. Försäkringen ger ett ekonomiskt skydd för både dig och ditt hem, vid allt ifrån stöld och överfall till brand- och vattenskador.

Ladda ner foldrar om studentförsäkringen på Polisförbundets hemsida www.polisforbundet.se.

---------------------------------------------------

Vad finns i medierna av särskilt intresse för poliser utöver den vardagliga brottsrapporteringen? Du behöver inte surfa runt bland en lång rad sajter för att ta reda på det. Blåljus.nu gör jobbet åt dig på avdelningen ”Aktuella artiklar av intresse” under rubriken ”Länkar” på den grå linjen ovan. Använd Blåljus.nu för att kolla vad som är på gång!

---------------------------------------------------

HEMSIDAN UPPDATERAD DEN 27 feb 2005 kl 2120.

blaljus.nu uppdateras normalt var tredje dag. Håll alltså ut till den 2 mars.

Det första fallskärmshoppet från ett flygplan utfördes den 28 februari 1912. Lite sent påtänkt, kan man tycka, eftersom man då redan flugit åtskilliga år och eftersom Leonardo da Vinci redan 1495 hade skissat på en fallskärm så idén var inte precis ny. Strax före midnatt den 28 februari 1986 mördades Sveriges statsminister Olof Palme på Sveavägen. Dådet orsakade den mest omfattande och uppmärksammade polisutredning som någonsin förekommit i Sverige.

Nils "Mora-Nisse" Karlsson vann för nionde och sista gången Vasaloppet den 1 mars 1953. Vad sägs om att plocka upp en urgammal tradition och ordna fester enbart för kvinnor där män är portförbjudna? I det antika Grekland firades kvinnofester den 1 mars i samband med kulten av Demeter. I Rom samlades de gifta kvinnorna till matronalia den 1 mars (calendae feminarum). Traditionen levde kvar mycket länge bl a i Tyskland. Den 1 mars 1248 var det kyrkomöte i Skänninge. Där satte man stopp för prästernas rätt att ta sig en hustru. De par som redan levde på detta syndfulla sätt gavs ett år att ombesörja skilsmässa.

Volvo presenterade  den 2 mars 1935 en  ny bilmodell - PV 36 Carioca - som var företagets första strömlinjeformade personvagn. Den 2 mars 1969 lyfte jetplanet Concorde för första gången för en testflygning över Toulouse. Planet var det första och hittills enda Och möjligen det sista) passagerarflygplanet för överljudstrafik. De återstående planen är numera avställda.