Publicerat 2019-02-11 13:20

Sjuksköterskor kräver lön efter kompetens

Det är inte bara inom polisen som idéer om lön efter erfarenhet eller kompetens är aktuella. Läralönelyftet gav oss ju förstelärare, som ansågs mer kunniga och erfarna än andra, och lönesattes därefter. Nu, efter ett antal år med sifferlösa avtal, kräver Vårdförbundet rejäla lönelyft för erfarna och duktiga sjuksköterskor.
Vårdförbundet kräver 10 000 kronor mer i månaden för sjuksköterskor  med erfarenhet. Enligt facket skulle bättre löneutveckling vara ett sätt att få fler att stanna kvar i yrket.

– När vi ser att våra medlemmar väljer att byta arbete till följd att de får för dålig löneutveckling, då måste vi göra någonting, säger Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg till Ekot.

Förhandlingarna gäller omkring 90 000 sjuksköterskor, barnmorskor och biomedicinska analytiker. Enligt Statistiska centralbyrån tjänar unga grundutbildade sjuksköterskor i offentlig sektor 29 000 kronor i månaden i snitt. Vid pensionsåldern är lönen 38 000.

Vårdfackets inriktning är nu att yrkesskicklighet och erfarenhet ska löna sig.

Vid sidan om de vanliga löneökningarna är kravet nu från facket 10 000 kronor extra till särskilt yrkesskickliga. Enligt Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg handlar det om var fjärde anställd.

– Vi vill se en långsiktig lösning för kompetensförsörjningen i vården och för attraktiviteten i de här yrkena, säger hon till Ekot.

Men om var fjärde ska få 10 000 mer blir det några pengar kvar till resten då?

– Vi ska ju ha en god löneutveckling över huvud taget, de här pengarna skulle man ha skjutit in i systemet tidigare. Det handlar om att rätta till en löneutveckling som inte avspeglar den erfarenhet och kunskap som de här medarbetarna har.

Motparten; SKL:s förhandlingschef Niclas Lindahl vill inte ha extrapengar till vissa i det centrala avtalet. Varje kommuns eller regions förutsättningar måste få genomslag på löneökningstakten, säger han till Ekot.

– En central skrivning om vissa satsningar minskar utrymmet för lokal lönebildning, så det är emot den modell som vi vill ha.Blåljus önskar så klart våra systrar och bröder i sjukvården lycka till med lönerörelsen. Vi vet vilket ansvarsfullt och ansträngade yrke ni har. Ni är värda mycket mer, och vi är väl medvetna om vad det betyder att halka efter lönemässigt.

Tommy Hansson
Gilla sidan:


 


Tidningen POLISEN


Brandfacket
Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994