Publicerat 2019-04-02 07:10

Skämt och allvar i polisens förstaaprilskämt

Som brukligt har Polismyndigheten avhållit sig från att skämta. Det kan vara klokt då det mesta med god vilja kan missförstås. Ett par polisområden, har dock tagit initiativet till aprilskämt, och lyckats med den svåra konsten att blanda ironi, allvar och humor. Blåljus menar att det kan vara ett bra sätt att visa allmänheten att poliser är mänskliga.


Vi berättar först om Huddingepolisen Reine Berglunds rekryteringskampanj till polisyrket:

 

"LYSTRING: VI BEHÖVER BLI FLER!

I ett försök att nå fantasisumman 10.000 fler polisanställda till 2024 (varav ca 7000 poliser) så har antagningskraven till polisutbildningen reformerats än en gång.

Steg 1: Intagningspusslet (12-bitars där kravet är minst 9 bitar på rätt plats inom 15 minuter). Att hålla tungan rätt i munnen och logiskt tänkande är två viktiga egenskaper under detta stresstest.

 

Steg 2: Klara av att äta 12 munkar under obekväm arbetstid (simulerat nattpass). Ett test som avslöjar förmågan att nå uppsatta myndighetsmål."

 

Sedan Reine beskrivit de allmänna kraven, går han in på yrkets mer prosaiska verklighet, och då skymtar allvaret fram:

 

"Klarar du det här och tål att bli slagen, spottad på, kallad för fula saker samt är villig att riskera liv och hälsa till en måttlig penning så är det dig vi söker.

Om en dryg månad öppnar antagningen till polisutbildningen (sant): https://polisen.se/…/ansoka-till-polisutbildningen/antagni…/

#viönskarerentrevligförstaapril "

 

Poliserna i Lund, har också lyckats väl med att beskriva polisbristen sommartid och vad den kan betyda för det brottsförebyggande arbetet och polisens synlighet. Ett ämne som är högst aktuellt och reellt. Så här lyder inlägget:

 

"ATT HYRA HUSBIL ÄR FÖRSTA STEGET TILL DITT ÄVENTYR 2019

Vi har i polisområde södra Skåne beslutat att hyra ut våra husbilar under sommarperioden.

Tanken är att husbilarna ska användas lite mer, synlighet i trafiken även under semestern och motorerna får köras långmil.

Husbilarna är modernt utrustade med pentry och med 6 sovplatser, dusch och toalett.

Uthyres från 1 juli till 18 augusti. Först till kvarn. Kontakta husbilsektionen@polisen.se eller skriv upp dig hos Jocke i husbilen under dagen.

// Lundapolisen"


Inlägget har gillats av runt tiotusen läsare, och ett inlägg från en läsare har fått något tusen likes:


"Kan man hyra över en helg för en resa ner till Tyskland? Hur många pallar skulle ni uppskatta att det går att lasta. Övervikt är inte så noga. Frågar åt en kompis."


Blåljus vill påpeka att polisyrket är fyllt av allvar och påfrestningar. Humor är ett underskattat sätt att skapa sammanhålling, kollegialitet och en vilja att gå till jobbet med glädje!


Tommy Hansson

 

 

 

Gilla sidan:
TIPSA FRAGAwwwpolisforbundet.seLänk till Polistidningen


Polisveteran
Polisveteranerna i Stockholms län


Dela
sidan:
Polisfacklig historik i Stockholms stad 1890-1994