”Sluten psykvård - hela systemet är en bluff”

”Människor som begår så grova våldsbrott som Mijailovic måste lida av någon allvarlig psykisk störning. Vanliga människor har en spärr mot att döda andra. Det allmänna intresset av vedergällning i dylika fall är grundmurat. Eftersom experterna gör så olika bedömningar i många uppmärksammade fall, är det enda vettiga att alla döms till fängelse för gärningen, och att de som är i oundgängligt behov av vård återförs till fängelse då kvalificerad vård inte längre är nödvändig. Istället för livstids fängelse kan nu Mijailovic statistiskt vara helt fri efter 4,6 år ! Det vore stötande för det allmänna rättsmedvetandet och det är upprörande att man ännu inte tagit beslut enligt Psykansvarighetskommitténs förslag för drygt två år sedan.”

Så skriver Anders Bergstedt i en ny insändare om mordet på Anna Lindh. Han fortsätter:

”Medias kartläggning av domarna till sluten psykiatrisk vård visar att hela systemet är en bluff. Professor Anders Forsman bekräftar detta i Mijailovicfallet genom att säga:"Eftersom fallet är så uppmärksammat tror jag dessutom att han kommer att få sitta längre än en annan person skulle ha gjort". Är det inte längre den medicinska bedömningen som gäller ? Experterna sågar varandra och urvalet till sluten psykiatrisk vård verkar vara ett lotteri ! Expressen har kartlagt att man gett mördare permission efter kort tid och att det inte är ovanligt att man friskförklarar mördare efter som minst ett år! Slutsatsen måste bli att dessa personer inte varit så svårt psykiskt sjuka utan att de gott och väl kunde ha klarat av psykbehandling inom kriminalvården.”

”Johan, LKC”, har försökt svara på en insändare av signaturen ”Patrik” om Gunno Gunnmo men misslyckats på grund av tekniska problem. Red upprepar: har du, bäste läsare, svårigheter att få in det du skrivit på insändaravdelningen – skicka texten direkt till redaktion@blaljus.nu. Här är Johans inlägg:

”Hej Patrik,

Utan att ha frågat GG själv så tror jag att det han menar är att mallen i sig utesluter en del personer. Meningen är uppbyggd med en förklaring av mallen mellan två kommatecken. Plockar man bort den bisatsen så står det "När vi rekryterar idag så har vi en mall som per automatik diskriminerar kvinnor och personer med utomeuropeiskt ursprung." Det sägs inget om att de som passar mallen är västerländska män som diskriminerar.”

-----------------------------------------

EN UTREDARE HÅLLER ETT FÖRHÖR VARANNAN DAG

I våras tog Blåljus upp de första redovisningarna från de grupper som på länspolismästarens uppdrag arbetar med utredningsverksamhet inom polisen i Stockholms län. Ett av deras resultat var att de funnit att en utredare i länet i genomsnitt håller ett förhör varannan dag. Den uppgiften kan inte ses enskilt utan måste förstås sättas in i ett större sammanhang. Men den är ändå i sig rätt sensationell. Märkligt nog väckte den föga uppmärksamhet. Det kanske var för jäktigt med annat i våras? Kanske är det mera tid för eftertanke nu?Därför publicerar Blåljus för första gången intervjuer från grupperna i ett svep. Läs dem i ett sammanhang och fundera över dem. Här finns mycket att reflektera över. Det finns också all anledning att se fram emot analysen av gruppernas faktainhämtning.PISKA ÄR INTE MODELLEN!

- I nuläget kan vi inte se att några dramatiska organisationsförändringar skulle kunna vara något sätt att nå målet fler lagförda . Inga fakta vi fått fram talar för det, säger Christian Agdur, Citypolisen, företrädare för en av de grupper som under våren arbetat med faktainsamling kring utredningsarbetet i Stockholms län.

De som väntat sig att gruppernas arbete till exempel skulle leda direkt till förslag om gigantiska distriktskriminaler eller en helt borttagen länskriminalpolis får alltså fortsätta att vänta. Undergrupperna som arbetar på länspolismästare Carin Götblads uppdrag är nu färdiga med faktainsamlingen. Nu går de vidare med analys och nästa skede blir att utarbeta förslag.

- Vi har fått fram att utredare i Stockholms län håller i genomsnitt ett förhör varannan dag. Samtidigt ska man minnas att utredare gör en hel del saker utöver förhör som inte sätter några direkta avtryck. Men uppgiften är ändå intressant. Vi har funnit att jämförbara grupper av utredare presterar väldigt olika. Även på individnivå finns så stora skillnader att det bör finnas utrymme för att höja effektiviteten totalt sett.

Christian är noga med att understryka att effektivitetsvinsterna inte hämtas hem med piska eller stora omorganisationer. Snarare sker det genom att på olika sätt skapa förutsättningar för ett effektivare utredningsarbete. Ledarskap är där en viktig faktor. Bra verktyg för uppföljning en annan. På detaljnivå kan till exempel metoder för att förkalla till förhör också betyda en del. Grupperna har bl a studerat en metod som tillämpas i Västerort. Målet är att den enskilde utredaren ska känna stadga, trivsel och arbetsglädje. Då kommer effektiviteten och fler kommer att bli lagförda.

- Vi ser ingen skillnad mellan Stockholms län, Skåne och Västra Götaland. Ärenden som leder fram till FU-protokoll ligger runt tio procent i de tre länen och det är siffror som förändrats mycket lite från 1999 fram till idag.

- Vi har funnit att de traditionella måttstockarna man haft för att mäta utredningsarbete – genomströmningshastigheter och balanser är dåliga. Vi måste i framtiden mäta med andra måttstockar.

Christian berättar också att inga fakta pekar mot att stora enheter ger bättre resultat i utredningsarbetet. Några undantag i det avseendet kan vara bedrägerier och it-brott.

Blåljus återkommer med rapporter från det här stora och viktiga arbetet med att genomlysa utredningsverksamheten inom polisen och Stockholms län i syfte att uppnå fler lagförda än i dag.

TIMMARNA EFTER ETT BROTT ÄR AVGÖRANDE

- Ni har rätt.

Så – sammanfattningsvis – reagerade krimchefer och fackliga företrädare på de fakta om kriminalutredningsarbetet i Stockholms län som två hårt arbetande grupper under Pia Sjunnegård och Christian Agdur tagit fram.

- Intresset var stort från krimchefer och fack, säger Pia till Blåljus. Det känns att vi är på rätt spår.

- De underströk att vi ska använda våra fakta för att utveckla verksamheten och inte för att bestraffa några. Vi har precis samma uppfattning, påpekar Christian. En pikant detalj i det här sammanhanget är att åklagarnas fack har motsatt sig att en motsvarande genomlysning på deras område går ner på individnivå. Det har inte polisfacket och därför kan vi vänta oss betydligt tydligare och mer användbara resultat – dock givetvis utan att någon individ utpekas.

- 14 procent av alla anmälningar är förlustanmälningar som polisen ställer upp och tar emot som ren service åt försäkringsbolagen. Kunde vi bli av med dem så kunde vi komma i balans med anmälningsupptagningarna, säger Pia Sjunnegård, polisrytteriet, som jobbat med faktainhämtning på länspolismästare Carin Götblads uppdrag. Dessa fakta ska sedan analyseras och analysen ska leda till förslag för att förbättra utredningsverksamheten i länet. En annan grupp under ledning av Christian Agdur har redan berättat om sina fakta i Blåljus.

- På polisstationerna tycker man allmänt att anmälningsupptagningen fungerar bra. På anmälningscentralen tycker man att man är för få. Slapp vi förlustanmälningarna skulle vi kunna klara av situationen.

- Vi har också funnit att stationsbefälens roll som förundersökningsledare måste renodlas. Idag har de alldeles för mycket annat att göra. Åtgärderna de första timmarna efter ett brott är avgörande för möjligheten att lagföra gärningsmän.

- När det gäller jourverksamheten pekar en del fakta mot större och färre enheter skulle ge bättre resultat. Jourenheterna är sinsemellan väldigt olika idag.

- Vi noterar att det bara är Norrmalmsstationen i City och Västerort som har verklig nattöppetfunktion. Vad betyder det för vår verksamhet? Vi ser också att det finns näpon som har i genomsnitt två besökare per dag ur allmänheten. Hur ska man se på deras öppethållande och de resurser det drar? Och hur mycket informerar vi allmänheten om vad vi faktiskt kan erbjuda? Vet folk t ex att alla våra blanketter finns tillgängliga på Internet, undrar Pia.

Hon pekar också på att domstols- och åklagarväsendena stor inför stora förändringar år 2007. Vi måste säkert göra en del justeringar i organisationen för att anpassa oss till dem.

Några exempel på fakta som Pias utredningsgrupp framhåller:

Frågar man medborgarna – vilket RPS gör med jämna mellanrum – så finner man att två procent av de tillfrågade prioriterade serviceverksamhet år 2003. Det medborgarna vill ha är insatser på fältet. Utryckningsverksamhet prioriterades av 48 procent. Nära 40 procent efterfrågade också spaning, narkotikaspaning, brottsförebyggande arbete och patrullering. I kön efter serviceverksamhet kom trafikövervakning och brottsutredning med 13 respektive 27 procent. Medborgarna fick i det här fallet ange tre områden som man efterfrågade mest.

Anmälningscentralen tar i genomsnitt emot 220 anmälningar per tio öppettimmar. Polismästardistriktens anmälningsmottagning varierar mellan 10 och 70 anmälningar per tio öppettimmar och distrikt.

Under de tre första månaderna 2004 upprättades 4290 anmälningar rörande snatteri. I 2228 av dessa fall var en polispatrull på plats. I 399 av fallen utnyttjade poliserna möjligheten att utfärda ordningsbot – en åtgärd som innebär att ärendet i princip är slutbehandlat inom polisen.

-----------------------------------------

För att ge även red utrymme för lite ledighet uppdateras Blåljus.nu var tredje dag från den 12 juni. I slutet av juli blir allt som vanligt igen. Red ber om överseende med åtgärden och hoppas på din förståelse, käre läsare.

HEMSIDAN UPPDATERAD DEN 12 juli 2004 kl 0815. Håll ut till den 15 juli. SKÖN FORTSÄTTNING PÅ SOMMAREN TILLÖNSKAS ALLA LÄSARE!

Natten till den 13 juli 1908 sprängde tre ungsocialister logementsfartyget Amalthea i Malmö hamn. Det var strejk i hamnen. Arbetsgivarna hade hämtat brittiska strejkbrytare för att göra jobbet och upprördheten var stor bland Transportarbetareförbundets medlemmar. En britt dödades och 23 skadades vid attentatet. Två av gärningsmännen fick livstid, en dömdes till döden men benådades senare och fick livstid även han. Först fördömdes attentatet allmänt. Senare svängde opinionen till förmån för de dömda. En högljudd grupp ur i stort sett alla samhällslager krävde deras benådning. Den kom 1917. Den 14 juli har vi den äran att gratulera kronprinsessan Victoria som föddes denna dag år 1977. Hon har glädjen av vara omtyckt i landet till skillnad från den franska kungafamiljen vars undergång inleddes sommaren 1789. I Paris stormade revolutionärerna – sansculotterna (de knäbyxslösa) – Bastiljen den 14 juli och dagen firas som Frankrikes nationaldag. Den 15 juli 1932 hade sångerskan och dansösen Josephine Baker premiär på China i Stockholm. Josephine var inte bara begåvad – hon var för tiden mycket vågad men klarade det tack vare sin talang och stil. Hon hade andra, mindre kända sidor – för sina insatser i motståndsrörelsen fick hon efter andra världskriget både en officerstitel och Hederslegionen.